Dokument: Vyšetřovatelé v kauze Nagyová opět pracují s intimitami

Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: ctk

Je to už déle než měsíc, co ostravský žalobce olomouckého Vrchního státního zastupitelství Rostislav Bajger obžaloval aktéry první větve kauzy Jany Nagyové (dnes Nečasové) týkající se zneužití vojenského zpravodajství pro sledování bývalé manželky premiéra Petra Nečase. Média z obžaloby vytrhávala společensky lákavá témata, ovšem leitmotiv vyšetřovatelů, proč celou kauzu otevřeli, a jakým způsobem ji důkazně dokládají, zůstal veřejnosti zastřen.

V obžalobě vyšetřovatelé opět pracují s intimními informacemi Jany Nečasové (dříve Nagyové). Týdeník Euro a server E15.cz se proto rozhodly zveřejnit celý text obžaloby. Informace intimního charakteru jsme ale s ohledem na soukromí začernili.

Rostislav Bajger v obžalobě popisuje, jak celý případ vznikl, jak se podezřelí domlouvali na sledování manželky premiéra Petra Nečase a dvou zaměstnanců Úřadu vlády. Součástí dokumentu jsou výtahy z dosud nepublikovaných výpovědí, i utajovaných svědků z vojenské tajné služby, a Úřadu vlády, včetně způsobů, jakým měla být sledování objednávána a realizována.

V dokumentu chybí podstatná informace, o kterou by se měli vyšetřovatelé opírat. Tedy, kdo vlastně, která soukromá bezpečnostní agentura sledování na údajnou zakázku Jany Nečasové (dříve Nagyové) prováděla.

Obžaloba v kauze Nagyová by E15online

Jana Nagyová byla nedávno soudem za zneužití vojenského zpravodajství uznána vinnou odsouzena k ročnímu podmíněnému trestu se čtyřletým odkladem a zákazu práce ve státní správě. Zpravodajci Ondrej Páleník a Milan Kovanda by podle soudkyně Heleny Králové měli být potrestáni ale jen kázeňsky. Jan Pohůnek pak podle soudu plnil rozkazy nadřízených a žádného trestného činu se nedopustil. Rozhodnutí není pravomocné, olomoučtí žalobci žádají revizi rozhodnutí soudkyně Králové.

Například generál Ondrej Páleník podal proti rozhodnutí soudu stížnost. „Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, spolu s policejním orgánem nejsou od počátku trestního stíhání schopny popsat konkrétně a jednoznačně skutek, který je předmětem vyšetřování. V návaznosti na to ani řádně prokázat, k jakému skutku de facto mělo dojít,“ tvrdí Páleník.

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci

V kauze Nagyová padají nová jména – zákulisních hráčů, žalobců i policisty