Drábek: Povinnost hlásit se na poštách omezila práci na černo

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Systém hlášení nezaměstnaných na poštách se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) jako součást postupu proti nelegálnímu zaměstnávání osvědčil. Stát dosud díky tomu ušetřil na dávkách asi 200 milionů korun a z několika set lidí se zázračně stali zaměstnanci, řekl Drábek v dnešní Partii televize Prima Family.

„Po půl roce se ukázalo, že jako jeden z prvků proti nelegálnímu zaměstnávání je to skutečně účinné,“ uvedl Drábek. Ministr nesouhlasí s kritikou ombudsmana, podle kterého nemá systém oporu v zákoně a zasahuje mnohdy do důstojnosti lidí. Připustil ale, že ministerstvo se bude snažit změnit metodiku zařazování lidí do systému tak, aby nebyli šikanováni.

O tom, kdo z nezaměstnaných se musí do systému zapojit, rozhodují úřady práce. Drábek podotkl, že průměrná docházková vzdálenost na pošty je 1,5 kilometru, na úřady práce činí deset kilometrů.

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský se už ale obrátil na parlament, aby systém zrušil. Lidé si na novinku stěžovali, někteří se na konkrétních přepážkách v konkrétní hodinu údajně musejí hlásit až třikrát týdně.

„Z žádného ustanovení zákona o zaměstnanosti nelze dovodit, že by měl uchazeč povinnost hlásit se na kontaktním místě veřejné správy, aniž mu zde bude poskytnuta zprostředkovatelská či poradenská činnost,“ uvedl podle serveru Týden.cz ombudsman.

Nezaměstnaným podle dřívějšího ombudsmanova vyjádření vadí náklady spojené s dojížděním; jeden ze stěžujících takto projede 2 tisíce korun měsíčně, uvedl Varvařovský už dřív. Lidem prý také povinnost hlásit se často na poště brání v hledání nové práce.

Na přepážce se vždy dozví, kdy mají přijít příště, a termín nelze ovlivnit. Často prý koliduje se schůzkou u možného zaměstnavatele, jíž mají domluvenou. Systém nazvaný DONEZ (Docházka nezaměstnaných) vadí jak lidem z venkova, tak obyvatelům velkých měst včetně Prahy.

Povinnost se netýká všech lidí bez práce, ale jen těch vybraných podle daných kritérií. Patří mezi ně lidé opakovaně evidovaní na úřadu práce, ti, kteří v posledním půlroce pracovali méně než deset dní, absolventi i nezaměstnaní do 26 let.