Drábkův náměstek Šiška opět uspěl, odvolací senát podruhé zrušil rozsudek

Vladimír Šiška

Vladimír Šiška Zdroj: CTK

Pražský vrchní soud zrušil verdikt, podle nějž si měl bývalý náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška odpykat sedm let a bývalý ředitel ministerského odboru informatiky Milan Hojer šest let vězení za vydírání firmy OKsystem. Odvolací senát kauzu už podruhé vrátil k dalšímu projednání, pražský městský soud se bude muset znovu zabývat mimo jiné i údajně způsobenou škodou a její výší.

Názor odvolacího soudu je takový, že k vydírání mohlo dojít, společenská škodlivost činu však byla podle soudců nižší, než naznačoval zrušený rozsudek a jím uložené tresty.

„Existují různé mechanismy trestného činu vydírání. Vrchní soud se seznámil s odposlechy a může bez uzardění konstatovat, že 90 procent těch hovorů se opravdu týká technických otázek. To je podstatná věc s ohledem na společenskou škodlivost,“ konstatoval předseda senátu Viktor Mach. Podle něj by byla situace jiná, kdyby obžalovaní vyvolali několik schůzek přímo za účelem vydírání.

Vyjasnění toho, zda Šiška s Hojerem reálně způsobili OKsystemu nějakou škodu, může být pro výši trestů klíčové. Kvůli „škodě velkého rozsahu“ ohrožuje oba muže trestní sazba od pěti do 12 let vězení. Pokud by se však městskému soudu existenci škody a její výši nepodařilo prokázat, hrozilo by obžalovaným maximálně pět let za vydírání, případně za zneužití pravomoci nanejvýš čtyři roky.

Šiška: Mám pocit, že soudci četli co je v materiálech a co jsme jim napsali

Rozsudek pražského městského soudu podle Macha nesplňuje zákonné požadavky ani v dalších ohledech. Skutek, kterého se měli Šiška s Hojerem dopustit, je prý například popsán velmi nepřehlednou větou.

„Jsem rozhodně rád, mám pocit, že soudci četli jednak to, co je v materiálech, jednak to, co jsme jim napsali,“ řekl novinářům při odchodu ze soudní síně Šiška, kvůli jehož trestnímu stíhání skončil v roce 2012 ve funkci ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Šiška i Hojer vinu odmítají s tím, že neměli úmysl, důvod ani zájem OKsystem poškodit.

Případ se týká softwarové společnosti OKsystem, která pro ministerstvo dlouhodobě zajišťovala čtyři rozsáhlé informační systémy. Úřad se ale v roce 2011 domluvil s jiným dodavatelem, společností Fujitsu Technology Solutions, a to bez výběrového řízení.

OKsystem v tom viděl rozpor se zákonem o veřejných zakázkách, a proto se obrátil na antimonopolní úřad. Šiška a Hojer údajně po jednateli firmy Martinu Procházkovi žádali stažení stížnosti, za což měl OKsystem získat zakázku za nejméně 100 milionů korun. V opačném případě by prý firma zakázku nedostala.

Sokol: Šlo tam o prachobyčejný konkurenční boj

Obhájci Šišky a Hojera argumentovali mimo jiné tím, že ministerstvo mělo za úkol snížit náklady. „OKsystem byl monopolním dodavatelem, svou roli prosazoval podáním oznámení na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Šlo tam o prachobyčejný konkurenční boj - ta společnost nebojovala za žádné světlé zítřky, jen chtěla, aby jí nikdo nelezl do zelí,“ prohlásil dnes Šiškův advokát Tomáš Sokol.

„Pan Procházka říkal, že se při jednání cítil 'nekomfortně'. Nechci to zlehčovat, ale ta závažnost vydírání asi nebude tak veliká,“ podotkl Hojerův právník Eduard Bruna.

Proti původnímu verdiktu se odvolal i státní zástupce, který se domáhal toho, aby soudci Šiškovi i Hojerovi rozšířili pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích pozicích státní správy na zákaz výkonu jakékoliv funkce ve státní správě.

Bývalý náměstek Šiška je obžalován ještě v dalších dvou kauzách: jedna se týká údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek, druhá údajného pokusu přidělit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM.

Kvůli kauze náměstka Šišky rezignoval v říjnu 2012 ministr Drábek
Výběr událostí v případu trestního stíhání exnáměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky:

27. února 2012 - Nadační fond proti korupci oznámil, že podal trestní oznámení na ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku a na neznámé pachatele. Důvodem bylo podezření, že se dotyční mohli dopustit několika trestných činů při zavádění nových informačních systémů pro výplaty dávek pomoci v hmotné nouzi, příspěvku na péči a dávek pro tělesně postižené.

3. května 2012 - Policie potvrdila, že prošetřuje, zda se při zavádění systémů pro výplaty dávek na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) nestal trestný čin.

1. října 2012 - Náměstka Šišku a ředitele odboru informatiky MPSV Milana Hojera obvinila protikorupční policie z podplácení. Podle ní nabídli firmě OKsystem přidělení veřejné zakázky za nejméně 100 milionů korun, pokud stáhne stížnost na postup ministerstva při jiné veřejné zakázce.

2. října 2012 - Ministr Drábek odvolal Šišku z funkce. Ministr zároveň prohlásil, že odejde z funkce, pokud se prokáže, že se jeho náměstek dopustil trestného činu.

3. října 2012 - Soud poslal Šišku do vazby, z níž byl propuštěn po několika týdnech.

- Ministr Drábek oznámil, že ke konci října odejde z vlády.

2. března 2013 - Policie oznámila, že v souvislosti s údajně zmanipulovanou zakázkou na provoz systému výplaty sociálních dávek MPSV stíhá několik osob, mezi nimi i Šišku. Šlo již o druhou trestní kauzu bývalého náměstka.

24. června 2013 - Městské státní zastupitelství oznámilo, že Šiškovi i Hojerovi rozšířilo stíhání za podplácení o trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

27. června 2013 - Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality navrhl obžalovat Šišku a Hojera z podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství žalobu podalo o měsíc později.

17. listopadu 2013 - Policie Šišku obvinila z několika trestných činů kvůli další zakázce. Ministerstvo práce si chtělo v roce 2012 bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře, a zabránit tak zneužívání dávek. Tendr nakonec zrušil antimonopolní úřad.

27. května 2014 - Pražský městský soud Šišku nepravomocně potrestal šesti lety vězení za vydírání v kauze OKsystem. Hojerovi uložil pět let.

25. září 2014 - Vrchní soud v Praze zrušil květnový rozsudek nad Šiškou i Hojerem a případ vrátil k novému projednání.

29. ledna 2015 - Vrchní státní zastupitelství v Praze oznámilo, že na Šišku podalo obžalobu v souvislosti se zakázkou na kontrolu sociálních dávek, kterou měla bez výběrového řízení získat firma IBM. Společně s Šiškou čelí obžalobě i soudní znalec, který k zakázce zpracoval posudek.

3. dubna 2015 - Pražský městský soud potrestal Šišku v kauze OKsystem sedmi lety vězení; Hojerovi uložil šest let.

15. října 2015 - Pražský městský soud začal projednávat další Šiškovu kauzu, ve které čelí obžalobě v souvislosti s miliardovou zakázkou na kontrolu sociálních dávek, kterou měla bez výběrového řízení získat firma IBM. Kromě tohoto případu a kauzy OKsystem je obviněn také kvůli údajně zmanipulovaným IT zakázkám na provoz systému výplaty sociálních dávek.

14. ledna 2016 - Odvolací Vrchní soud v Praze zrušil verdikt, podle nějž si měl exnáměstek ministerstva práce Šiška odpykat sedm let za vydírání. Kauzu znovu vrátil městskému soudu.

Čtěte také:

Šiška a Hojer s odvoláním neuspěli, soud jim zvýšil tresty

Drábkův náměstek Šiška dostal za vydírání šest let vězení