Ekonom Skořepa: Když vláda nezaspí, tak bude umělá inteligence prospěšná pro všechny

Roboti (ilustrační foto)

Roboti (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Robot - lyžař na olympiádě v Koreji.
(Ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Přestože podle studie poradenské společnosti Deloitte může automatizace postupně nahradit zhruba polovinu současných pracovních pozic, nejde o nevyhnutelný scénář. Situaci může změnit pružná reakce vlády na nový vývoj a nastavení správné politiky. Za této situace pak bude z rozvoje umělé inteligence profitovat celá společnost. Shodli se na tom řečníci na panelové diskuzi Umělá inteligence jako příležitost pro českou a evropskou ekonomiku, kterou pořádal Institut pro politiku a společnost.

„Díky automatizaci se sníží náklady firem, které budou nahrazovat práci levnějšími stroji. Firmy tak budou mít vyšší zisky,“ ujistil ekonom Michal Skořepa z České spořitelny s tím, že vláda pak podle vhodné strategie může větší zisky firmám nechat, nebo je prostřednictvím daní přerozdělit do zbytku společnosti.

"V případě, že bude v odvětví vysoká konkurence, tak automatizace znamená jen to, že firmy své produkty zlevní, z čehož budou profitovat všichni,“ doplnil Skořepa.

Velký kus práce tak mají před sebou nejen technologické firmy, ale také vlády, které se musí na změny připravit, míní Skořepa. „Vláda má tři úkoly, na které by se měla zaměřit. Nastavit vhodnou regulaci, aby se na trhu udržela konkurence, nastavit optimální daňovou politiku v případě, že je konkurence na trhu nedostatečná, a změnit vzdělávací systém tak, aby reflektoval vývoj na trhu práce,“ nastínil Skořepa.

S tím souhlasí Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy, podle níž bude hrát vzdělání v následujících letech zásadní roli. „Nejen, že se bude muset radikálně změnit vzdělání, ale přeškolení budou potřebovat i zaměstnanci, kteří už na trhu jsou. Musí se naučit zcela nové dovednosti, které trh bude požadovat,“ řekla Jabůrková.

Podle eurokomisařky Věry Jourové s sebou digitalizace ale přináší i řadu hrozeb spojené se zneužitím osobních dat. „Chceme jít evropskou cestou, která nekopíruje ani tu americkou, ani tu čínskou. To znamená, že nechceme, aby byl rozvoj umělé inteligence vykoupen zneužíváním soukromých dat ani byznysem, jak tomu je ve Spojených státech, ani státem, jak tomu je v Číně,“ vysvětlila Jourová.

Právě Čína a Spojené státy se přitom nejspíš stanou lídry v umělé inteligenci, domnívá se Michal Pěchouček, který je profesorem umělé inteligence na ČVUT. Pro Českou republiku a Evropskou unii tak zbydou jen dílčí úspěchy – podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře může být Evropská unie předvojem alespoň v oblasti regulace ochrany osobních údajů, jejíž nové standardy pravidel GDPR by se mohly rozšířit po celém světě.