Elektronické zdravotní knížky asi skončí. Už je kritizuje i ODS

ilustrační foto

ilustrační foto

Část správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny chce příští pondělí poslat definitivně ke dnu projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Podle všeho se zdá, že společnost byla vytunelovaná. Členy orgánu jmenované Poslaneckou sněmovnou z ČSSD, KSČM, kteří projekt dlouhodobě kritizují, by vedle zástupců Věcí veřejných mohli podpořit i někteří poslanci ODS a TOP 09. Firma IZIP se brání, tvrdí, že její hospodaření je v naprostém pořádku

„Vypadá to, že se začíná naplňovat tragický scénář a s IZIP se stala prázdná schránka, protože původní vlastníci z něj všechno cenné vyvedli mimo. Budeme se o postupu ještě radit. V tuto chvíli si ale nedovedu představit, že bych pro pokračování projektu zvednul ruku,“ řekl serveru E15.cz člen rady za ODS Boris Šťastný, který je zároveň předsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Definitivně rozhodnutý je další člen rady za ČSSD Jaroslav Krákora. Ten elektronické knížky kritizuje už řadu let. „Budeme hlasovat pro ukončení projektu. Jeho zastánci sice budou argumentovat tím, že už stál téměř dvě miliardy korun, o něž by pojišťovna nenávratně přišla. Pokračování projektu by ale znamenalo ztrátu dalších desítek a stovek milionů,“ poznamenal Krákora.

Sociální demokracie má v 30členné radě šest zástupců, ODS pět, KSČM tři a Věci veřejné dva. Sněmovna a také vláda do ní jmenují i nestraníky.

IZIP se zbavil autorských práv

Podle auditu, jehož výsledky poprvé zveřejnil server Aktuálně.cz, vykazuje účetnictví IZIP řadu nepřesností a podezřelých transakcí. Auditoři zjistili, že vlastníci se zbavili všech autorských práv už letos v srpnu, tedy v době, kdy správní rada začala vážně hovořit o konci projektu.

Podobně bylo naloženo s právy k Portálu VZP. Autorská práva převzala firma Uniqsol, ve správních a dozorčích radách obou společností jsou podle auditu stejní lidé. Uniqsol je jedním z hlavních dodavatelů IZIP, za devět měsíců roku od něj získal zakázky za 21,4 milionu korun.

Mluvčí IZIP Marek Kuřina v reakci na zprávy v médiích uvedl, že hospodaření IZIP je naprosto v pořádku a autorská práva k patentu systému IZIP jsou výhradním majetkem společnosti. „Systém IZIP byl vyvíjen zaměstnanci IZIP a autorská práva patří IZIP. Došlo zjevně k záměně s Portálem VZP, který vyvíjela a provozuje společnost Uniqsol,“ řekl Kuřina.

Podezřelé finanční toky

Z auditu také vyplývá, že devět milionů skončilo letos u majitelů advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný a spol., která pro elektronické knížky zajišťuje právní služby, téměř 3,5 milionu získala firma Total Brokers Partners a dva miliony soukromý Český národní symfonický orchestr. Za co IZIP platil, není podle auditorů jasné. Desítky milionů směřovaly také do dvou spřátelených firem, které jsou s IZIP personálně propojeny.

Mluvčí Českého národního symfonického orchestru Otakar Svoboda sdělil, že s kauzou IZIP nemají nic společného a odmítají zpochybňování smlouvy, která byla mezi oběma subjekty na rok 2010 uzavřena. „Šlo o standardní smlouvu o provádění a zajištění reklamy se společností IZIP. Obsahuje zcela transparentní plnění ze strany dodavatele i objednatele,“ řekl.

Pochybnosti vzbuzuje i mimořádná platba 64 milionů pro společnost MD Access k 31. srpnu 2011 za vedení zdravotních knížek - k fakturaci chybí rozpis poskytnutých služeb.

Tučné odměny pro manažery

Auditoři zjistili, že manažeři IZIP si v posledních měsících vypláceli mzdy kolem 100 tiscíc korun. „Kdyby systém generoval nějaké úspory, tak budiž. Tři měsíce se ale mluví o konci, a tady se vesele odměňuje,“ řekl člen správní rady a poslanec VV Jiří Rusnok.