ERÚ varuje před energetickou novelou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Kvůli novele energetického zákona, jež v Poslanecké sněmovně míří do druhého čtení, může stát a spotřebitelé energií přijít o miliardy korun, varuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Vrcholí tak spor mezi ním a ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), které zákon připravilo a tvrdí, že aplikace novely přijde kromě změny ve výpočtu příspěvku na obnovitelné zdroje nanejvýš na desítky milionů korun.

„Není jasný dopad novely do nákladů regulovaných subjektů, které budeme muset promítnout do cen elektřiny a plynu. Proto jsme je oslovili, aby nám dopad vyčíslily. S tím seznámíme poslance do konce února. Do té doby ať projednávání zákona přeruší,“ doporučuje šéfka ERÚ Alena Vitásková. Nejdražší by pro distributory bylo dostát povinnosti zapsat věcná břemena z existence rozvodných sítí vzniklá za dob socialismu do katastru nemovitostí a vypořádat se s vlastníky pozemků. Ministerstvo hodlá lhůtu pro tuto povinnost odložit o dva roky a následně podmínky zápisů upravit.

„Mezi poslanecké pozměňovací návrhy se dostala také možnost rozdělit elektrárny využívající obnovitelné zdroje na menší výrobny. U slunečních elektráren by to mohlo vést k tomu, že by přestaly platit solární odvod, což jsou dvě miliardy korun ročně,“ uvedl další z problémů Martin Laštůvka, místopředseda ERÚ. Experti však tvrdí, že rozdělení elektrárny by bylo komplikované a vyžadovalo by spolupráci distributora elektřiny.

Proti zdržování při schvalování zákona se staví Hospodářská komora. Průmyslu jde především o to, aby od poloviny roku platila nová podoba výpočtu příspěvku na obnovitelné zdroje. Energeticky náročný průmysl by díky tomu mohl ušetřit podle propočtů MPO přes čtyři miliardy korun ročně. Vitásková tvrdí, že potřeby průmyslu lze rychle vyřešit jinak. Stačí, aby vláda nařízením rozhodla o rozdělení 15,7 miliardy korun, které dává letos na obnovitelné zdroje, podle napěťových hladin. Tím by se zvýhodnili velcí spotřebitelé. Úprava může být hotová v květnu, tvrdí ERÚ. Odpadl by tak důvod pro rychlé schválení novely.