Exekutor už nebude brát příjmy manželům dlužníků. Častěji přijde k nim domů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vladimir Skarda, E15

Manželé a manželky dlužníků budou víc chráněni před dopady finančních průšvihů zákonné polovičky. Nebudou se muset bát, že jim exekutor kvůli dluhům partnera obstaví příjmy a vyluxuje celý účet. Podle Exekutorské komory ale novinky způsobí nárůst dluhů na úrocích, a hlavně: zafungují jako pozvánka exekutora k vám domů.

Krotit exekutory. Úkol, který vzala za svůj řada zákonodárců. Novely, které chtějí změnit exekuční předpisy, ve Sněmovně rostou jako houby po dešti. Zatímco některé jsou teprve na startu, jiné už míří do finále – čekají jen na posvěcení Senátu. Poslanci už schválili vládní novelu, která přinese větší ochranu manželům a manželkám dlužníků. Podle Ministerstva spravedlnosti se dnes asi deset procent stížností na provedení exekuce týká právě zabavování majetku partnera, který dluhy nenasekal. Rezort to chce změnit.

Peníze na účtu jako v peřince?

Od roku 2013 exekutor může postihovat i bankovní konta a příjmy (tedy mzdu či plat, důchody i některé sociální dávky) manželů dlužníků. Princip, že za své závazky a dluhy ručíte společně a nerozdílně, a že se uspokojují ze společného jmění manželů, se tedy uplatňuje v plném rozsahu, až do důsledků.

Vládní novela schválená Sněmovnou má pravidla znovu změnit. Pokud ji posvětí Senát, nebudou už se muset manželé a manželky dlužníků bát, že jim exekutor sebere kvůli dluhům partnera z bankovního účtu všechno.

„Manželovi dlužníka nově zůstane na účtu k dispozici vždy jedna polovina částky, která na účtu byla v okamžiku, kdy bylo peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí nebo exekuční příkaz, minimálně tam musí zůstat dvojnásobek životního minima jednotlivce. Pokud na účtu manžela dlužníka nebudou žádné peněžní prostředky, které před uložením na účet byly ve společném jmění manželů, bude výkon rozhodnutí zastaven,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Ochrana věřitele i manžela dlužníka

„Na jedné straně chráníme věřitele, jejichž zájmy by mohly být poškozeny, pokud by nebylo vůbec možné postihnout peněžní prostředky na účtu manžela, na straně druhé však myslíme i na ochranu manžela dlužníka, který si ani nemusí být vědom existence titulu pro výkon rozhodnutí a při zablokování účtu může například ztratit schopnost splácet své úvěry a podobně,“ dodává ministr Robert Pelikán.

Podle Exekutorské komory ale nastíněný princip ve výsledku znamená, že zatímco některým rodinám, kde je jeden z manželů v exekuci, zůstane na účtu třeba jen pět tisíc, jiným i desetkrát tolik. „Je to nespravedlivé hlavně vůči sociálně slabším,“ míní viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.