Experti považují zřízení finanční policie za nesmysl

ČSSD přichází se svým evergreenem. Chce obnovit finanční policii jako samostatný útvar s celorepublikovou působností. V boji s korupcí bude strana zároveň prosazovat zprůhlednění zakázek a elektronizaci veřejné správy včetně malých obcí. „Chceme znovu získat důvěru a vzbudit elán občanů i orgánů činných v trestním řízení, že se v Česku začne skutečně bojovat s úplatkářstvím,“ prohlásila místopředsedkyně socialistů Marie Benešová.

Především nad návrhem vyčlenit finanční detektivy do specializované policejní složky však kroutí odborníci hlavou. Finanční policie vznikla za exministra vnitra Stanislava Grosse, pozdější šéf rezortu za ODS Ivan Langer ji před pěti lety zrušil. „Přimlouval bych se za to, aby byl pouze jeden útvar pro potírání korupce, odhalování a zabavování výnosů z trestné činnosti, boj s mafiemi a potírání drog. V jeho rámci by pak fungovaly týmy složené ze specialistů na danou problematiku,“ řekl deníku E15 bývalý elitní policista a předseda správní rady Transparency International Václav Láska.

Podobný názor má i politolog Tomáš Šmíd z Masarykovy univerzity, který se zabývá bezpečnostní problematikou. Šmíd připomněl, že po obnovení finanční policie by Česko opět mělo celkem čtyři specializované policejní složky. „Štěpení celorepublikových útvarů na začátku minulé dekády nevyplývalo ani tak z vnitřní potřeby jako spíš z osobních ambicí a animozit šéfů jednotlivých odborů. Vyvrcholily v roce 2001, tedy v době, kdy propojenost obchodu s drogami s jinými závažnými formami kriminality, včetně finanční, byla už několik let velmi aktuálním tématem,“ uvedl Šmíd.

Vyšetřuje kauzy za miliardy

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality jen v prvním pololetí letošního roku vyšetřoval kauzy, v nichž celková škoda dosahuje 7,7 miliardy korun. Útvar zároveň zabavil nelegálně získaný majetek zhruba za jednu miliardu.