Exprimátor Přerova Lajtoch dostal za stavební zakázky podmínku

Bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch z ČSSD

Bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch z ČSSD Zdroj: ctk

Olomoucký okresní soud dnes potrestal bývalého přerovského primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů podmínečnými tresty kvůli dvěma veřejným zakázkám ve městě. Zakázal jim zároveň výkon funkce. Podle soudu vědomě zvýhodnili stavební firmu, která zakázky vyhrála. Lajtoch i jeho kolegové vinu odmítali. Kauza je stála politickou kariéru.

„Soud má za prokázané, že v souvislosti se stavbou domova důchodců a rekonstrukcí zimního stadionu obžalovaní společně a vědomě sjednali výhodu jednomu soutěžiteli na úkor ostatních, konkrétně to byla společnost Přerovská stavební. Důvodem pro toto jednání je osobní či obchodní propojení většiny obžalovaných s majiteli této společnosti,“ uvedl předseda senátu Petr Sušil.

Soud uložil za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci úřední osoby primátoru Lajtochovi, bývalému náměstkovi Josefu Kulíškovi (ODS) a Jaroslavu Čermákovi (ODS) podmínečný trest 2,5 roku s odkladem na 4,5 roku.

Radní Václav Zatloukal dostal nejvyšší, tříletý trest s odkladem na pět let. Zaplatit musí navíc 200 tisíc korun. Jako jediný podle soudu získal z tohoto jednání značný prospěch. Stejnou firmou, která lukrativní zakázky ve městě vyhrála, si nechal postavit rodinný dům. Převážnou část nákladů dosud nezaplatil.

Zleva bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch z ČSSD, Václav Zatloukal a Josef KulíšekZleva bývalý přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch z ČSSD, Václav Zatloukal a Josef Kulíšek | ctkZleva Jiří Lajtoch, Václav Zatloukal a Josef Kulíšek u olomouckého soudu (foto: ČTK)

Odsouzení politici navíc nesmějí po dobu čtyř let vykonávat funkci zastupitele a člena rady. Úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba dostali dva roky s odkladem na čtyři roky. Oběma soud rovněž zakázal práci v jejich vedoucích funkcích.

Státní zástupce Robert Henzel byl s rozsudkem spokojen. Soud podle něj potvrdil obžalobu, vyňal z ní pouze stavbu bazénu na zahradě domu exprimátora Jiřího Lajtocha, na které se rovněž podílela Přerovská stavební. Podle soudu se neprokázalo, že by z toho získal politik prospěch. „Také rozsah trestů je trochu jiný, proto budeme zvažovat, zda se bude podávat dovolání či ne,“ řekl dnes ČTK žalobce.

Lajtoch: Jsem nevinen

Naopak obžalovaní s rozsudkem nesouhlasili, radní Čermák se na místě odvolal, ostatní si ponechali lhůtu. „Jsem samozřejmě nevinen, počkáme na písemné rozhodnutí a poté budeme dále pokračovat, budu se pravděpodobně odvolávat,“ uvedl bývalý primátor Lajtoch.

Kauza se týká rekonstrukce zimního stadionu a stavby domova důchodců. Obě zakázky podstatně překročily svou původní cenu a podle žalobce vícepráce, které byly větší než zákonem daných 20 procent, dělala stejná firma bez výběrového řízení.

Případ se k soudu dostal po třech letech vyšetřování. Provázel ho spor žalobců. Protikorupční policie šest mužů navrhla obžalovat čtyřikrát, třikrát žalobkyně trestní stíhání zastavila. Podle ní trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až letos v dubnu, kdy jí byl případ odebrán.

Profil Jiřího Lajtocha
Datum a místo narození: 11. prosince 1953 v Přerově
Vzdělání: vyučen spojovým mechanikem; Střední průmyslová škola elektrotechnická v Olomouci (1979); Vysoká škola dopravy a spojů v Žilině (1985)
Stranická příslušnost: ČSSD (od roku 1995)
Zaměstnání: spojový mechanik a projektant na Okresní správě spojů v Přerově (1972 až 1983); tajemník okresního výboru Socialistického svazu mládeže (1984 až 1987); vedoucí plánovacího a finančního odboru na národním výboru v Přerově (1988 až 1998); místostarosta Přerova (1998 až 2006); primátor Přerova (říjen 2006 až 10. listopadu 2014); senátor (květen 2007 až říjen 2014), byl místopředsedou senátního výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu.
Rodina: ženatý; dvě dcery
Přerovská kauza
- V červnu 2011 protikorupční policie požádala Senát o to, aby Lajtocha zbavil imunity a vydal k trestnímu stíhání kvůli sporným zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Senát s vydáním souhlasil. Lajtoch o vydání nepožádal, svoji vinu po celou dobu popíral.
- Trestní stíhání Lajtocha a pěti dalších zástupců přerovského magistrátu bylo třikrát zastaveno s tím, že trestný čin nespáchali. Obžaloba padla až letos v dubnu, po změně státního zástupce. Lajtoch se kvůli kauze letos vzdal kandidatury do senátních voleb, neobjevil se ani na kandidátce ČSSD v komunálních volbách.
- V lednu 2012 olomoucká státní zástupkyně stíhání 11 přerovských radních včetně Lajtocha a dvou úředníků zastavila s tím, že „skutky, které byly popsány v usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání, se sice částečně staly, avšak nejsou trestným činem“.
- Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) jí případ šesti obviněných vrátilo po přezkumu, státní zástupkyně Marie Kodytková kauzu předala protikorupční policii k doplnění dokazování. Policie poté navrhla obžalovat šest lidí včetně Lajtocha.
- V srpnu 2012 Kodytková trestní stíhání Lajtocha a dalších lidí opět zastavila. Trestný čin podle ní nespáchali. NSZ ale v listopadu 2012 oznámilo, že rozhodnutí žalobkyně zrušilo a Lajtoch i ostatní zůstávají obviněni. Případ se vrátil protikorupční policii.
- Ta loni v březnu znovu navrhla obžalovat šest zástupců přerovského magistrátu v čele s Lajtochem. Státní zástupkyně trestní stíhání opět zastavila. Kauzu začalo zkoumat NSZ. Usnesení žalobkyně, která stíhání zastavila, zrušil nejvyšší žalobce. Lajtochův případ znovu převzala také protikorupční policie.
- V listopadu 2013 státní zástupkyně Kodytková rezignovala. Učinila tak na protest kvůli tomu, že jí nadřízený spis odebral. Letos v březnu policie znovu navrhla obžalovat šest zástupců přerovského magistrátu v čele s Lajtochem. Státní zástupce tak učinil v dubnu.
- Dnes olomoucký soud potrestal Lajtocha a jeho pět kolegů podmínečnými tresty. Zakázal jim zároveň výkon funkce. Podle soudu vědomě zvýhodnili stavební firmu, která zakázky vyhrála.