Fico: Evropa v krizi potřebuje hodnoty sociální demokracie

Rudolf Fico

Rudolf Fico Zdroj: ctk

Slovenský premiér a předseda tamní sociální demokracie SD-Smer Robert Fico v projevu na ostravském sjezdu ČSSD dnes prohlásil, že Evropa a svět v současné krizi potřebují standardní sociálnědemokratické hodnoty. Ve vystoupení, které delegáti ČSSD několikrát přerušili potleskem, také zdůraznil, že pro úspěch v politice je nutná stranická jednota a ve vládě ochota přijímat nepopulární opatření i za cenu dočasného poklesu popularity.

Slovenský premiér opakovaně zdůrazňoval nutnost existence sociálního státu, který právě nyní podle něj musí fungovat efektivněji než kdy dříve. Pravice podle něj právě na sociálním státě žádný zájem nemá. „Dokud budu premiérem vlády Slovenské republiky, neopustím sociálnědemokratická řešení, protože se ukazuje, že fungují,“ prohlásil.

Připomněl, že SD-Smer je na Slovensku vládní stranou a je tak konfrontovaná s potřebou přijímat mimořádně náročná a těžká rozhodnutí.

Fico hovořil na sjezdu nejsilnější české opoziční strany, která také na ostravském sjezdu dává jasně najevo své ambice usednout v roce 2014 do vládních lavic.

Slovenský premiér proto zdůraznil, že k úspěšnému vládnutí je potřeba především dlouhodobá jednota strany. Devět desetin její energie podle něj musí být zaměřeno navenek a jen desetina na potřebnou vnitřní práci. Právě vnitřní stabilita podle něj vládě umožňuje přijímat důležitá rozhodnutí v pohodě i pod tlakem médií a opozice. „Strana musí být silná, mimořádně odolná, aby byla schopná přijímat rozhodnutí, která někdy roztřesou i poslance slovenského parlamentu, kteří v lavicích sedí za stranu Smer,“ poznamenal.

Za nepopulární rozhodnutí, která ale podle Fica musí stát na sociálnědemokratických zásadách, je potřeba přijmout odpovědnost i za cenu dočasné ztráty popularity. „Radši ztratíme dočasně část podpory veřejnosti, radši ztratíme část popularity, než abychom ve jménu laciných populárních rozhodnutí ohrozili Slovensko a jeho perspektivu. To je mimořádně vážná věc,“ zdůraznil Fico. Je to podle něj jediná cesta, jak zabránit „polobláznům, bláznům, extremistům a populistům“ převzít moc. „Když nebudeme odpovědní a silní, stane se to,“ podotkl.

Při hledání cesty z krize podle Fica potřebuje Evropa i svět sociálnědemokratické hodnoty. „A čím více se jich budeme držet, tím budeme úspěšnější. Nejen na Slovensku, ale také v České republice a věřím, že v každé zemi Evropy a světa,“ prohlásil slovenský premiér.

Připomněl, že slovenská vláda při hledání cesty z krize odmítla jít cestou zvyšování daně z přidané hodnoty, které podle něj znamená zdražování a jen ožebračuje nejchudší část obyvatelstva. Žádná země podle něj při konsolidaci veřejných financí nemůže jít jen cestou úspor a škrtů. „Museli jsme najít balík 2,7 až tři miliardy eur (okolo 100 miliard korun), tak musí přijít i rozhodnutí na straně příjmů. Jinak to nejde,“ připomněl.

„Odmítám, aby důsledky krize nesli na bedrech jen obyčejní lidé, tím že budou více platit v obchodě za potraviny, že budou víc platit za bydlení, za energie,“ prohlásil za potlesku delegátů sjezdu ČSSD Fico.

Jeho vláda se proto podle něj rozhodla jít opět cestou daňové progrese. „Ano zařízli jsme poslední krávu slovenské pravice - rovnou daň. Zařízli. Protože jsme ji považovali za nespravedlivou,“ řekl Fico. Vláda místo toho zvýšila daň z příjmu pro právnické osoby na 23 procent a zavedla 25 procent daně pro lidi s vysokými příjmy.

„Sáhli jsme na banky, sáhli jsme na monopoly. Zavedli jsme různé typy odvodů pro banky, protože tam jsou zdroje,“ uvedl. Ficova vláda tak podle něj konsoliduje „především na úkor těch, kteří reálně finanční prostředky mají“. Také ústavní činitelé musí podle něj v nynějším období projevit solidaritu s lidmi.

Vláda na Slovensku také podle Fica věnuje velkou pozornost daňovým únikům. „S potěšením mohu konstatovat, že v únoru jsme poprvé na daních vybrali víc, než bylo původně plánované,“ pochlubil se Fico. Je to podle něj důsledek tvrdých vládních opatření.

Přes kritiku se podle Fica ukazuje, že Slovensko si nevede nejhůře, letos očekává růst přes jedno procento. „Předpokládáme, že v roce 2014 bude růst na úrovni 2,9 procenta,“ uvedl premiér SR. Připustil problém s vysokou nezaměstnaností především mladých lidí, země má ale na evropský průměr velmi nízký veřejný dluh.

Za poslední důležitou zásadu slovenský premiér před delegáty sjezdu ČSSD zdůraznil nutnost existence skutečně širokého sociálního dialogu, který ovšem podle něj vyžaduje obrovskou míru trpělivosti. „Do Rady solidarity jsme pozvali všechny, kdo měli zájem. Zaměstnavatele, zaměstnance, církve, pozvali jsme vysoké školy, důchodce, živnostníky, všechny, kteří mají zájem o věcech hovořit,“ vysvětlil Fico. Rada podle něj diskutuje o všech vážných rozhodnutích, které kvůli konsolidaci financí chce vláda uskutečnit. Všichni sociální partneři si podle něj přes různé názory váží možnosti účastnit se na rozhodnutích.