Finance uspěly s dovoláním. Za vytunelované CS Fondy čekají dvě miliardy

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: Tomas Novak/Euro

Státní kasa by měla letos získat dvě miliardy navíc. Ministerstvo financí totiž uspělo s dovoláním u Nejvyššího soudu v případě sporu souvisejícího s kauzou vytunelovaných CS Fondů. Investiční firma Akro, která zastupuje někdejší podílníky CS Fondů, musí peníze zaplacené na základě dřívějšího rozsudku vrátit. Úřad počítá s tím, že peníze by mohl dostat v průběhu třetího čtvrtletí, využít je chce pro operační program Doprava.

Akro předloni vysoudilo 2,1 miliardy korun včetně úroků jako náhradu škody za to, že stát nedokázal vytunelování zabránit. Firma poukazovala na špatný úřední postup finančně analytického útvaru. Ministerstvo financí peníze zaplatilo na konci roku 2012. Dovolání k Nejvyššímu soudu podalo v lednu 2013. Soud mu vyhověl na konci června a rozsudek Městského soudu v Praze zrušil.

„Na základě tohoto zrušujícího rozsudku Nejvyššího soudu České republiky není o tomto soudním sporu v tuto chvíli pravomocně rozhodnuto a společnost Akro bude vyzvána v nejbližších dnech k vrácení uhrazené částky. Lhůta k vrácení bude stanovena po projednání se společnosti Akro s ohledem na technologické lhůty její depozitní banky. Přijetí výše uvedené částky se očekává v průběhu třetího čtvrtletí roku 2014,“ uvedlo ministerstvo.

Měli tomu zabránit

Akro zastupuje někdejší podílníky CS Fondů, kteří přišli o více než miliardu korun a jejich nárok od té doby narůstá kvůli úrokům. Údajné chyby státu se podle Akra projevily jednak v nesprávném postupu notáře, jenž připustil odvolání představenstva a dozorčí rady CS Fondů, a jednak v údajné laxnosti finančně analytického útvaru ministerstva financí, který nezabránil vyvedení peněz do ciziny, přestože dostal oznámení o podezřelé transakci.

Kauza vytunelovaných CS fondů
V březnu 1997 byl ze tří fondů spravovaných společností C.S. Fond převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Peníze se už zpátky získat nepodařilo - většina skončila na účtech v zámoří.
CS fondy do února 1997 ovládala finanční skupina Motoinvest finančníka Pavla Tykače.
V únoru 2007 zmírnil odvolací soud předchozí rozsudek pražského městského soudu a poslal do vězení za podvod čtveřici mužů.
Bývalý jednatel Umany Josef Matoulek dostal osm let vězení, další jednatel této firmy Vladislav Naď si vysloužil pět let, uprchlý makléř Umany Tomáš Roit a tehdejší předseda představenstva správcovské společnosti CS Fondů Václav Vojtíšek (dříve Václav Franta) dostali po čtyřech letech. Matoulek, který v srpnu 2009 nastoupil do vězení, se opakovaně a marně snažil verdikty zvrátit. Naposledy jeho žádost odmítl v polovině loňského června pražský vrchní soud.
Kvůli vytunelování CS Fondů jejich pokračovatel, otevřené fondy Akro, požadoval po státu více než miliardové odškodné s odůvodněním, že úředníci nepozastavili převod peněz do zahraničí. Prvoinstanční soud Akru v lednu 2005 vyhověl, verdikt ale zrušil odvolací soud.
Loni v listopadu Městský soud v Praze rozhodl, že stát má zaplatit společnosti Akro přes 2,1 miliardy korun. Ministerstvo financí oznámilo, že proti rozhodnutí podá dovolání k Nejvyššímu soudu. Soudy ještě řeší spor mezi českým státem a kyperskou společností SG Solar Green Limited (dříve Lapursa), která požaduje téměř miliardu korun jako náhradu škody způsobené vytunelováním CS fondů.

—————————————————————————

Kauza CS Fondů se táhne od roku 1997. Firma Umana tehdy získala z CS Fondů majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze pak z Plzeňské banky zmizely na účtech v zámoří. Soudy v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem lidem nepodmíněné tresty od čtyř do osmi let vězení. Loni se policie znovu začala zabývat rolí finančníka Pavla Tykače v transakcích kolem CS Fondů.