Finanční správa odhalila podvod s DPH za půl miliardy, peníze se vrátí státu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Finanční správa odhalila půlmiliardový daňový únik na dani z přidané hodnoty (DPH). Peníze se přitom podařilo zajistit ve prospěch státu. Zároveň v rámci letošní kontrolní akce zaměřené na transakce mezi členy nadnárodních skupin, takzvané převodní ceny, získala finanční správa od firem 170 milionů korun více na dani.

O zahájení akce zaměřené na správnost nastavení převodních cen mezi personálně nebo majetkově spojenými firmami informovala Finanční správa v únoru letošního roku. Cílem akce je především zabránit možným daňovým únikům, kdy si spřízněné firmy ve vzájemných transakcích upravují ceny tak, aby zdanitelný zisk plynul do země s nižší mírou zdanění.

Kontroly prováděl a bude provádět i příští rok Specializovaný finanční úřad. Ten se soustřeďuje na správu daní u firem s ročním obratem nad dvě miliardy korun, banky, pojišťovny a další finanční instituce.

Podle Janečka se v případě kontrol podařilo finanční správě navýšit jedné firmě daňovou povinnost o 90 milionů korun. „Další firmy v rámci akce podaly dobrovolně dodatečná přiznání, což vedlo k navýšení příjmů o dalších 80 milionů korun,“ uvedl.

V případě podvodu s DPH šlo podle Janečka o vytvoření umělého řetězce osob z několika zemí Evropské unie, včetně Německa nebo Dánska. „Šlo o odhalený karuselový obchod s komoditami obchodovanými na energetickými trzích. Zajistilo se a vybralo 500 milionů korun. Celou tu částku jsme dokázali zachránit,“ uvedl Janeček.

Právě proti takovým podvodům míří podle Janečka od příštího roku kontrolní hlášení u DPH. Zároveň odmítl, že by opatření zbytečně podnikatele zatěžovalo. „Evidenci pro účely DPH vedou podnikatelé od počátku. Tyto údaje zadávají do svého účetního programu a na konci jim program vygeneruje přiznání nebo hodnoty do daňového přiznání. Kontrolní hlášení vyžaduje ty samé hodnoty. V praxi je to tedy jen exportu dat do nějakého formuláře,“ vysvětlil.

Únik 80 miliard

Zároveň zopakoval, že finanční správa vyčíslila daňové úniky u DPH na 80 miliard korun ročně. S ohledem na spuštění kontrolních hlášení rovněž Finanční správa buduje analytické centrum, které zaměstná asi 50 lidí.

Kontrolními hlášeními a možnými vazbami mezi firmami kvůli podvodům se budou podle Janečka zbývat asi dvě třetiny z celkového počtu analytiků. „Přístup ke kontrolnímu hlášení bude mít pár vyhrazených pracovníků. Ti budou vyhodnocovat data za celou Českou republiku a při detekci karuselu budou posílat informace příslušným finančním úřadům. Budou mít prověrku na stupeň důvěrné,“ uvedl.

K boji proti daňovým únikům přitom začala Finanční správa využívat i humor. Dnes totiž vydala naučnou brožurku, kde formou vtipných kreslených příběhu vysvětluje lidem, že bez patřičných nástrojů a bez jejich pomoci je na krácení daní krátká. V příbězích je popisováno například nepřiznávání tržeb nebo zaměstnávání načerno.