Firemní školky spadly do osekaných benefitů. Někteří zaměstnanci si připlatí

Ministerstvo financí ujišťuje, že si za umístění dětí do firemních školek připlatí jen někteří zaměstnanci.

Ministerstvo financí ujišťuje, že si za umístění dětí do firemních školek připlatí jen někteří zaměstnanci. Zdroj: Midjourney

Snížený strop daňového zvýhodnění příspěvků na péči o zdraví nebo vzdělávání, které zaměstnavatelé poskytují jako benefit svým pracovníkům, se od ledna dotkne také firemních školek. Upozornili na to daňoví odborníci a server Seznam Zprávy. Ministerstvo financí ale tvrdí, že za umístění dětí do těchto zařízení si připlatí jen někteří zaměstnanci. Opatření schválené Poslaneckou sněmovnou a Senátem v rámci vládního úsporného balíčku začali kritizovat koaliční politici za STAN a Piráty.

Nikdo zatím přesně neví, jak se tato změna do zdanění mezd zaměstnanců promítne, protože firmy nevědí, podle jakých pravidel se bude hodnota benefitů stanovovat. Experti přesto míní, že pokud jde o školky, úprava citelněji zasáhne obyvatele větších měst, kde jsou školky dražší než na venkově. Odhadují, že výdaje těchto rodin vzrostou až o tisícikoruny.

Podle daňového poradce z Unie zaměstnavatelských svazů (UZS) Petra Frische bude ještě záležet na metodice, kterou připravuje Finanční správa. „Z jednání se správou plyne, že považuje firemní školky za benefit, na který se zákon o daních z příjmů vztahuje. Je ale možné, že ministerstvo bude na správu tlačit, aby postup změkčila. Spousta zaměstnavatelů i zaměstnanců by si oddychla,“ řekl e15 Frisch.

Benefity včetně umístění dětí ve firemních školkách byly dosud osvobozeny od daně. Nově ale budou podléhat zdanění, pokud jejich hodnota přesáhne polovinu průměrné mzdy, ročně necelých 22 tisíc korun. Zákon berním úředníkům ukládá, aby se řídili cenami v místě a čase obvyklými. „Ceny za školky v hlavním městě nebo v Lounech či Havlíčkově Brodě se liší. V Praze se určitě bude doplácet víc,“ odhaduje Frisch. 

UZS podle něj na možná úskalí upozornila rezort financí už před několika měsíci, kdy byl návrh konsolidačního balíčku v připomínkovém řízení. „Z předlohy nebylo jasné, jak mají zaměstnavatelé zjišťovat cenu obvyklou u různých benefitů, ať už jde o léky, permanentky do posiloven, vzdělávací kurzy, nebo firemní školky, a podle toho danit mzdy zaměstnanců. V zákoně to ale zůstalo a soukromý sektor neví, jak má postupovat.“

Ministerstvo ujišťuje, že dopady nebudou velké. „Pokud zaměstnanci za firemní školky platí alespoň částku, která je obdobná pro státní školky, už nebudou muset benefit firemní školky danit,“ uvedla mluvčí rezortu financí Petra Vodstrčilová. Do stanoveného stropu benefitů ve výši zhruba 22 tisíc korun ročně bude podle ní vstupovat jen částka vzniklá rozdílem nad cenou obvyklou pro státní školky.

Vodstčilová připustila, že „teoretický dopad do daňové povinnosti může mít situace, kdy je firemní školka poskytována zaměstnancům zcela zdarma“. Nicméně i tito zaměstnanci podle ní mohou zahrnout náklady na firemní školku do limitu benefitů osvobozených od daně. Přesáhnou-li však 22 tisíc korun, bude nutné vše nad tuto hranici zdanit odpovídající daní z příjmů a zaplatit z nadlimitní částky i sociální a zdravotní pojištění.

Šéf vládního uskupení STAN Vít Rakušan slibuje nápravu. „Pokud by toto opatření konsolidačního balíčku mělo zdražit firemní školky, je to chyba a připravíme rychlou legislativní změnu. Tyto školky pomáhají řešit nedostatek míst pro předškolní děti,“ napsal na síti X. Podobně reagovali i Piráti.  

Frisch je přesvědčen, že úpravu lze stihnout včas. Přestože balíček začne platit už od ledna, na benefity se začne vztahovat až od dalšího měsíce. „Když bude politická vůle, ty nejhorší věci se opraví. Zaměstnavatelé chápou, že stát musí šetřit. Kvůli benefitům ale nechtějí zcela vytížit svá daňová pracoviště a externí poradce.“