Firmy oceňují Mládka za podporu exportu, chtějí zaměření na třetí země

Ministr průmyslu Jan Mládek

Ministr průmyslu Jan Mládek Zdroj: CTK

Po dvou letech působení ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) v čele resortu oceňují podnikatelské svazy i opozice jeho snahu o podporu exportu a čerpání evropských peněz. Kritika se na něj naopak snáší mimo jiné za energetickou koncepci a řešení situace kolem Energetického regulačního úřadu, zjistila v anketě ČTK.

Největší přínos ministra Mládka vidí předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky Karel Havlíček v novém směru exportní strategie.

„Solidní práce se dělá v podpoře investic, a to i u malých firem na bázi start-up. Podařilo se výborně dočerpat manko z Operačního programu Podnikání a inovace, naopak lépe se mohl zvládnout nájezd na nové čerpání v rámci programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, kde máme zpoždění, i když to je spíše meziresortní problém,“ dodal Havlíček.

Země třetího světa

Viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář považuje Mládka za ministra s vysokým pracovním nasazením, má ale výhrady k fungování systému podpory exportu.

„Z pohledu potřeb českého exportu - mezi podnikateli se často objevuje názor, že existence poboček CzechTrade v zemích Evropské unie je překonána. Dle našeho názoru by existence českých poboček měla být výrazně zredukována a namísto nich by mela posílit exportní strategie mířící do zemí třetího světa,“ uvedl Minář.

Český exportČeský export|Repro Euro

Optimálně podle něj také nefunguje spolupráce mezi resorty průmyslu a zahraničí v oblasti ekonomické diplomacie, na které se oba ministři před dvěma lety dohodli. „V některých zemích spolupráce funguje, často se však také jedná o deklaratorní, nikoliv reálnou spolupráci. Jako zástupce podnikatelů bych považoval za logické, kdyby podpora exportu v zahraničí měla 'jednu hlavu' v podobě ambasád vedených ambasadorem či obchodním radou,“ dodal Minář.

Místopředseda hospodářského výboru sněmovny František Laudát z TOP 09 považuje Mládkovy podnikatelské mise do zahraničí za kvalitní a oceňuje je. Od nástupu do funkce ministr absolvoval 14 zahraničních cest na podporu exportu do 17 zemí.

Za pravděpodobně největší aktuální Mládkův problém Laudát označil situaci kolem Energetického regulačního úřadu (ERÚ). „Některé výroky ministra na adresu ředitelky ERÚ považuji za nešťastné, ohrožující nezávislost úřadu. Pokud by Mládek krizi s vyplácením podpor nezvládl, hrozí Česku velké ztráty,“ dodal.

Opozice také kritizuje Mládka za kroky v oblasti energetiky. MPO loni prosadilo schválení dvou strategických dokumentů v oblasti energetiky. Jde o Státní energetickou koncepci (SEK), která určuje směr, jakým se vydá česká energetika v nadcházejících desetiletích a navazující Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky. Právě jádro má být podle SEK do budoucna hlavním zdrojem výroby energie v České republice.

Podle ODS ministr Mládek postupuje v otázkách energetiky netransparentně. „Dostupná dokumentace postrádá jednoznačnou ekonomickou vizi pro budoucí rozvoj. Též se dostatečně nepracuje s lidskými zdroji, které jsou klíčové pro bezpečný chod celého odvětví. Ministr Mládek by měl být aktivnější, pokud jde o podporu jaderné energetiky,“ uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Česká energetická koncepce předložená ministrem Mládkem je lepší než několik návrhů jeho předchůdců. Stále více je však evidentní, že evropská energetika jde zcela jinou cestou,“ řekl energetický expert Hnutí Duha Martin Mikeska.