Firmy v Česku šly loni na dračku, nejaktivnější byli Britové, Němci a Číňané

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann, E15

Ilustrační fotografie k Plzeňskému prazdroji
Sklepy Plzeňského Prazdroje
Grant McKenzie je marketingovým ředitelem Plzeňského Prazdroje od roku 2012.
Ilustrační foto
Největší loňské transakce v Česku (v milionech dolarů)
6
Fotogalerie

Rekordních čtvrt bilionu korun se loni protočilo na domácím trhu fúzí a akvizic. Česko se tak díky bezmála čtyřicetiprocentnímu růstu transakcí stalo po Polsku dvojkou regionu střední a východní Evropy. Investory neodradily ani vysoké ceny, které Češi za své firmy požadovali.

Standardní účet zněl podle transakčních expertů poradenské společnosti EY na třináctinásobek ročního zisku firmy, tedy podstatně více než v okolních zemích regionu. „Dříve bylo standardem kupovat firmu za zhruba pětinásobek ročního zisku. Současné ocenění považujeme za velmi vysoké, nicméně zčásti může odrážet prémii za stabilitu zdejší politické i makroekonomické scény,“ vysvětluje akviziční konzultant EY Michal Hrmo.

Rekordně draze loni v Česku nakoupili Japonci. Jejich pivovarnický kolos Asahi dal za skupinu Plzeňského Prazdroje patnáctinásobek zisku. Podle EY jen za poslední tři až čtyři roky vzrostlo ocenění českých firem o desítky procent, a to tempem co rok, to jeden roční zisk firmy navíc. Okolní země jako Polsko či Maďarsko jsou z hlediska akvizic levnější, investor dá za firmu zhruba jedenáctiaž dvanáctinásobek ročního zisku firmy.

„Polští investoři jsou citlivější na cenu, politická situace v obou zemích je navíc složitější než v Česku,“ dodává Hrmo. Více než poloviční loňský nárůst obchodů na 288 pak stačil Česku na to, aby se z hlediska počtu transakcí stalo dokonce regionální jedničkou. Mezi důvody loňského vývoje patřily podle EY dobrá ekonomická situace firem a dostupné financování podpořené slabou českou korunou. Pomohl rovněž vyšší zájem zahraničních hráčů, nejčastěji v Česku nakupovali investoři se sídlem ve Velké Británii, následovali Němci a Číňané. Největší loňské transakce v Česku (v milionech dolarů)Největší loňské transakce v Česku (v milionech dolarů)|EY M&A Barometr 2016

Takřka tříčtvrtinový podíl na objemu obchodů měly investice domácích investorů, o zbytek se postarali kupci ze zahraničí. Nejčastěji se investoři zaměřovali na své akviziční cíle v odvětví informačních technologií, stavebnictví a finančních služeb. Naopak výrazně klesající transakční aktivita byla patrná v telekomunikacích, médiích a v potravinářství.

Nejaktivnějším investorem byl loni průmyslový holding Czechoslovak Group, který uskutečnil šest transakcí. Získal například firmy Avia a Prim. Celkově trh fúzí a akvizic v regionu střední a východní Evropy loni klesl o devět procent na 1165 transakcí. Z hlediska objemu trh naopak stoupl o jedenáct procent na bezmála 48 miliard dolarů.