Fischerův rozpočet: schodek 110 miliard, peníze na školství a dopravu nepřibudou

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

První návrh státního rozpočtu z dílny ministra financí Jana Fischera počítá pro příští rok se schodkem 110 miliard korun. Proti letošku návrh počítá s omezením výdajů pro resort dopravy a školství, víc peněz by naopak měl dostat resort zemědělství a průmyslu. Návrh rozpočtu bude projednávat úřednická vláda Jiřího Rusnoka a výrazně ho může upravit Sněmovna a vláda, které vzejdou z říjnových předčasných voleb.

Schodek 110 miliard korun je o pět miliard korun vyšší, než pro příští rok v červnu chystala předchozí vláda Petra Nečase. Ministerstvo financí totiž ve svém červencovém výhledu snížilo odhad růstu HDP v příštím roce a očekává také nižší příjmy z fondů Evropské unie.

V letech 2015 a 2016 počítá návrh Fischerova úřadu s rozpočtovým deficitem 120 miliard korun, píšou Lidové noviny s odvoláním na materiál, který mají k dispozici. To by mělo udržet podíl schodku na hrubém domácím produktu pod třemi procenty, ale je to o 15 miliard korun větší deficit než plánovala Nečasova vláda.

Výdaje na dopravu by se podle návrhu měly proti letošku snížit o deset miliard korun a na školství klesnout o pět miliard korun. Premiér Rusnok přitom řekl poslancům, když žádal o vyslovení důvěry pro svou vládu, že počítá s posílením investic do vzdělání, vědy, výzkumu a dopravní infrastruktury. Naopak rozpočtové výdaje na zemědělství by měly příští rok stoupnout o 5,6 miliardy korun a na průmysl a obchod vzrůst o 3,9 miliardy korun.

Pokles výdajů na dopravu se nelíbí ministrovi Zdeňku Žákovi. „Tak výrazné snížení by fakticky znamenalo přestat budovat infrastrukturu. Zastavily by se stavby dálnic i železničních koridorů,“ řekl deníku. Právě v resortu dopravy budou nejspíš chybět evropské dotace, stejně také na životním prostředí, školství, místním rozvoji a kultuře. Více peněz z EU by naopak mohl získat resort práce a sociálních věcí.

Vláda musí návrh rozpočtu odeslat do Sněmovny do konce září. Ta je nyní rozpuštěná a nová dolní parlamentní komora se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.