Fotovoltaika opět zdraží elektřinu

solární elektrárna

solární elektrárna Zdroj: Karolina Hnilickova, Sedmicka

Nezvládnutý boom solárních elektráren do roku 2010 vyjde v příštích letech ještě dráž, než se zatím mohlo zdát z kalkulací Energetického regulačního úřadu. Výroba fotovoltaické elektřiny byla loni vyšší, než s jakou se počítalo při stanovení cen elektřiny. Distributoři tudíž vyplatili vyšší podpory a získávají tak nárok na kompenzaci, která zdraží elektřinu v příštím roce. Podle údajů firem ČEZ Distribuce i E. ON Distribuce půjde celkem o miliardy korun.

„ČEZ Distribuce zaplatila v roce 2011 na podpoře výroby o 0,7 miliardy korun více, než byly její příjmy pokrývající jí náklady spojené s podporou,“ uvedla firma ze skupiny ČEZ. Jen výroba elektřiny ze solárních zdrojů, napojených na síť této společnosti, byla zhruba o čtvrtinu vyšší, než bylo započteno do cen v roce 2011. V případě E. ON Distribuce byla výroba solární elektřiny vyšší o dvanáct procent.

Společnost uvádí, že zaplatila za rok 2011 na podpoře o 108 milionů korun více, než byly její příjmy na pokrytí nákladů, přestože měla mít příjmy naopak o miliardu vyšší díky kompenzaci ztráty z minulých let. Regulační úřad potvrzuje, že tyto náklady budou započteny do ceny elektřiny v roce 2013. Údaje distributorů ale nemá za definitivní.

Čtěte také:

Vitásková ladí energetiku na národoveckou notu, varují ekologové

Střešní fotovoltaika zase dostává šanci

„O číslech bude možné hovořit až po vyhodnocení výkazů zhruba v polovině června,“ uvedla Jarmila Lehnerová z ERÚ. Úřad počítá také s tím, že distributorům bude nutné zároveň kompenzovat ztráty z minulých let. Pro rok 2013 tak podle slov Lehnerové zbývá vypořádat zhruba tři miliardy korun na podporu výroby z obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů.

Informace distributorů nicméně potvrzují, že drtivá část podpory připadá na solární elektrárny postavené do roku 2010, dotace všech ostatních zdrojů dohromady je řádově nižší. Právě příliš vysoké příspěvky byly hlavním argumentem ERÚ pro návrh na zastavení podpory všem novým obnovitelným zdrojům od roku 2014.

Zastánci zelené elektřiny oponují, že není možné kvůli selhání politiků ve fotovoltaice a tehdejší špatně nastavené podpoře zastavovat rozvoj dalších zdrojů. Šéfka ERÚ Alena Vitásková zase argumentovala, že dalším podobným rizikem jako dříve fotovoltaika by se mohla stát podpora biometanu, pro kterou se vyslovil parlament.

Tři distribuční firmy – kromě distribucí ze skupin ČEZ a E. ON také Pražské energetiky – loni zaplatily na příspěvcích všem podporovaným zdrojům asi 34 miliard korun.

Zákon o podporovaných zdrojích prošel

Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a stvrdila nový zákon o podporovaných zdrojích energie. Norma mezi tyto zdroje nově zařazuje biometan. Zákon ponechává povinnost vykoupit elektřinu z obnovitelných zdrojů i u těch provozovatelů, u kterých ze zákona koncem roku skončí smlouvy. Norma také umožní připojování nových solárních či větrných zdrojů. Zákon nadále počítá s 26procentní daní na solární elektrárny. Upravuje také způsob nakládání se solárními panely. Po 1. lednu 2013 bude muset financovat likvidaci vysloužilých panelů jejich výrobce, do té doby provozovatel elektrárny.