Generál Pavel svede bitvu o post v NATO

Petr Pavel, náčelník generálního štábu AČR

Petr Pavel, náčelník generálního štábu AČR Zdroj: ctk

O víkendu se v litevském Vilniusu odehraje souboj sledovaný hlavně vojáky a diplomaty. Výsledek však nebude důležitý zdaleka jen pro ně. Náčelník armádního generálního štábu Petr Pavel se v tajné volbě utká s protějšky z Itálie a Řecka o druhý nejvýznamnější post v severoatlantické osmadvacítce. Je jím předseda vojenského výboru NATO, pravá ruka generálního tajemníka.

Podle dostupných informací má Pavel solidní šance. Nahrává mu, že je vůbec prvním kandidátem jedné z nových členských zemí aliance, která se v roce 1999 z původní šestnáctky rozšířila vedle Polska a Maďarska také o Česko. Navíc zástupci Itálie už výbor dvakrát řídili, naposledy v letech 2008 až 2011.

Nejvážnějším soupeřem se tedy zdá být vojenský představitel Řecka. Země se mezi spojenci těší respektu, protože vedle Spojených států a Velké Británie dodržuje jeden z klíčových závazků, kterým jsou obranné výdaje na úrovni dvou procent hrubého domácího produktu.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nedávno řekl, že Pavel získal podporu několika států. „Šance má asi sedmdesátiprocentní. Jeho zvolení by byl velký vojensko-diplomatický úspěch,“ dodal.

Českého generála v NATO znají
Absolvent studií ve Velké Británii Petr Pavel (53) v roce 2003 zastupoval českou armádu na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě na Floridě, pak působil jako styčný důstojník na americkém velitelství protiiráckého tažení v Kataru. V letech 2010 až 2011 zastupoval ČR při Vrchním velitelství spojeneckých vojsk v Evropě (SHAPE) v Belgii. Upozornil na sebe v roce 1993 v misi UNPROFOR, kdy jeho jednotka zachránila životy 53 francouzským vojákům, kteří se ocitli ve válečné zóně mezi Srby a Chorvaty.

Sobotkův kabinet Pavla oficiálně nominoval v červenci. Ještě předtím však v rámci připomínkového řízení řešil výhradu šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) označenou v dokumentu, který má deník E15 k dispozici, jako zásadní. Babiš byl proti tomu, aby náklady na misi hradila Všeobecná pokladní správa. Nakonec to dopadlo tak, že Stropnický couvl. „Peníze by zaplatila obrana,“ uvedl důvěryhodný zdroj.

Nejde přitom o malé částky. Předseda výboru má k dispozici štáb, který je obsazován národním i mezinárodním personálem. Předpokládá se, že Česko by v něm obsadilo čtrnáct míst. Dohromady by působení českého generála a jeho spolupracovníků v letech 2015 až 2018 ročně přišlo až na devadesát milionů korun, stojí ve vládní návrhu.