Gigantická nezákonnost? Tluchoř a spol. dostanou odškodné za stíhání

Tluchoř

Tluchoř Zdroj: ctk

Ministerstvo spravedlnosti se dohodlo s bývalými poslanci ODS Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem na ukončení sporu o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě. Dostanou kompenzace od 507 tisíc do 847 tisíc korun. V soudním sporu exposlanci žádali celkem 9,5 milionu. Všichni byli stíháni v kauze takzvaných trafik, v jednom z případů kolem někdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Ministerstvo také uveřejní omluvu.

Trojice zákonodárců si podle vyšetřovatelů nechala slíbit trafiky v podobě lukrativních míst ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu, a umožní tak podpořit tzv. stabilizační balíček vlády Petra Nečase. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a nelze je trestně stíhat.

Žaloby na stát

Bývalí poslanci pak podali k soudu žaloby na stát, v nichž chtěli odškodné za stíhání a vazbu. Jejich žalobami se zabýval Obvodní soud pro Prahu 2.

„Exposlanci se v rámci uzavřené dohody zcela vzdali požadavku na peněžní zadostiučinění za nemajetkovou újmu způsobenou trestním stíháním, kterou by s největší pravděpodobností s ohledem na judikaturu v obdobných případech vysoudili, a své nároky již nebudou soudně vymáhat,“ uvedlo dnes ministerstvo spravedlnosti.

Šnajdr podle uzavřené dohody obdrží 524 500, Fuksa 847 502 a Petr Tluchoř 507 489 korun. Muži dostali rozdílné částky kvůli tomu, že měli rozdílné náklady na právní zastoupení a měli i rozdílný ušlý zisk, o který přišli, když byli ve vazbě.

Gigantická nezákonnost

Advokáti exposlanců jsou s dohodou spokojení. Šnajdrův právník Lukáš Trojan řekl, že dohoda vycházela z návrhu jeho klienta. „Jsme rádi, že tento příběh, který začal tak smutně, skončí nějakou katarzí,“ dodal. Cílem podle něj nebylo žádat po daňových poplatnících peníze, ale šlo hlavně o omluvu od státu. Částka je prý výsledkem kompromisu ohledně náhrady nákladů za právní zastoupení.

Podobně se vyjádřil také Tluchořův obhájce Marek Nespala. „S povděkem přijímáme, že se Česká republika postavila čelem k této gigantické nezákonnosti.“

Mnoho otázek

Podle předsedy ODS Petra Fialy vyvolává rozhodnutí o odškodnění a omluvě mnoho otázek. „A tím to končí? Děje se 'chyba' zasahující do života občanů i v jiných případech? Nestaly se i jiné 'chyby' při pádu Nečasovy vlády? A kdo nese odpovědnost za tuto 'chybu' státu, která je tak jednoznačná, že se ministerstvo spravedlnosti omlouvá a vyplácí odškodné?“ uvedl Fiala. „Tyto otázky musíme klást v zájmu právního státu a ochrany všech občanů před zneužitím moci ze strany státu,“ dodal.

V případu údajných trafik jsou obviněni expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly k pádu vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.