Gregor nebo Vedral? Vláda rozhodně o zástupci do Evropského účetního dvora

Evropský účetní dvůr

Evropský účetní dvůr Zdroj: CC BY SA 3.0: Euseson via Wikipedia

Vláda bude v pondělí 9. listopadu opět projednávat kandidáta na zástupce České republiky do Evropského účetního dvora. Měl by se jím stát současný náměstek ministra financí Jan Gregor nebo Jan Vedral. Zatímco člena kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jana Vedrala prosazuje prezident NKÚ Miloslav Kala, jak se stal kandidátem Jan Gregor, není úplně jasné.

V minulosti totiž bývalo zvykem, že jméno kandidáta zástupce země do Evropského účetního dvora předložil vládě ministr zahraničních věcí ve shodě s premiérem na návrh právě prezidenta NKÚ. Miloslav Kala nesouhlasí s nominací Gregora především z důvodu, že není odborníkem na audit, což by mělo být hlavní kvalifikací pro tuto funkci.

Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu přijal poměrně rozsáhlé usnesení, kde definoval požadavky na kandidáty do Evropského účetního dvora. Byla to reakce na to, že některé státy nominovaly kandidáty, kteří zastávali významné funkce, ale neměli potřebnou odbornost. Usnesení deklarovalo, že člen Evropského účetního dvora by měl mít především zkušenost s audity.

V minulosti některé státy tento požadavek nerespektovaly a prosadily svého kandidáta silou, což vyvolalo značné pnutí mezi Evropským parlamentem a účetním dvorem. Když tak učinilo Chorvatsko, Evropský parlament v reakci na to zkrátil rozpočet Evropského účetního dvora o 1/28.

Proti Gregorovi

Prezident NKÚ Kala: Požadavek na zkušenosti s auditem pan Gregor na sto procent nesplňuje.

„Požadavek na zkušenosti s auditem pan Gregor na sto procent nesplňuje. Čas, kdy se bude muset učit proces auditování a účetní standardy, bude z hlediska fungování dvora promarněný. Kandidát NKÚ Jan Vedral je jedním z členů týmu, který tyto standardy překládal a má s nimi, stejně jako s kontrolou a auditem, mnohaleté zkušenosti. Pana Gregora si velmi vážím jako odborníka na sestavování rozpočtu a vždy jsem s ním měl korektní vztahy. Myslím si, že právě na této pozici je mužem na svém místě,“ řekl deníku E15 NKÚ Miloslav Kala.

Kriticky se ke kandidatuře Jana Gregora staví i senátorka Alena Dernerová. „Já jsem touto nominací velmi překvapená. Zajímalo by mě, kdo pana Gregora vůbec nominoval. Při vší úctě k panu Gregorovi, on není auditor. To je stejné jako kdybych se já jako dětský neurochirurg najednou rozhodla jít dělat chirurgii. Myslím, že nám chybí alespoň nějaká míra sebereflexe,“ soudí Dernerová.

Spojence našel prezident NKÚ Kala také v Lukáši Wagenknechtovi, bývalém náměstkovi ministra financí, který měl na starosti audit. Ten poukazuje na roli Jana Gregora v našich dotačních problémech.

„Pan Gregor byl jeden z několika vrcholných úředníků, kteří špatný systém eurodotací nastavovali. Nejviditelnější selhání jsou například ROP Severozápad nebo Českomoravská záruční banka, kde systém umožnil, aby banka inkasovala bez výběrového řízení polovinu toho, co sama zaručila. A tato selhání Gregorův certifikační orgán neodhalil, museli na to přijít kontroloři účetního dvora, kam se teď snaží pan náměstek dostat. Připadá mi absurdní, aby se nakonec mohl podílet na kontrole toho, co sám nastavil a co nás všechny bude stát 50 miliard nevyčerpaných dotací,“ říká Wagenknecht.

Opatrné ministerstvo financí

Ministerstvo financí odmítlo, že by Gregor, který měl starosti odbor Národního fondu a tedy i certifikační orgán, nesl odpovědnost za problémy s čerpáním dotací a jejich zmrazením v minulosti. „Certifikační orgán vždy postupoval řádně a v souladu s legislativou EU a pokyny Evropské komise pro výkon své funkce, přičemž kvalita jeho činnosti nebyla nikdy ze strany Evropského účetního dvora zpochybněna zpochybněna,“ uvedlo ministerstvo financí. Na přímou otázku, zda ministr financí Andrej Babiš (ANO), o kterém se spekuluje, že by se rád svého náměstka elegantně zbavil, nominaci Jana Gregora podporuje, neodpovědělo.

„Ministerstvo financí si je vědomo nutnosti, aby vláda České republiky rozhodla o nominaci českého zástupce v Evropském účetním dvoře. Vláda v tomto kontextu zcela jistě v pondělí posoudí kvality jednotlivých kandidátů pro výkon této funkce,“ uvedla pouze tisková mluvčí financí Kateřina Vaidišová.

Pochybnosti o Gregorově kvalifikaci nicméně rozptyluje: „Smlouva o fungování EU stanoví, že členové Účetního dvora jsou vybíráni z osob, které ve svých státech pracují nebo pracovaly v národních kontrolních úřadech, nebo které mají pro tuto funkci zvláštní kvalifikaci, například dlouhodobé zkušenosti v oblasti rozpočtu EU. V aktuálním složení Účetního dvora má zhruba třetina členů zkušenosti z národních kontrolních úřadů, zhruba třetina z ministerstev financí a třetina z ostatních vládních institucí či Evropského parlamentu.“