Gripeny může prodražit slabá koruna

Jeden z českých gripenů

Jeden z českých gripenů Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Minimálně do roku 2027 budou ochranu vzdušného prostoru nad Českem dál zajišťovat švédské nadzvukové letouny JAS-39 Gripen. Vláda včera podle očekávání souhlasila s návrhy smluv vyjednaných v předchozích dvou letech.

I když jsou podmínky příštího dvanáctiletého pronájmu podle šéfa rezortu obrany Martina Stropnického (ANO) výhodnější než stávajícího desetiletého, který vyprší příští rok, mohou se změnit v neprospěch jak české, tak švédské strany. Záležet bude i na ČNB.

Cena ročního pronájmu dosáhne v přepočtu 1,7 miliardy korun včetně DPH. Oproti dosavadnímu kontraktu však dochází ke změně. Armáda nebude za gripeny platit v českých korunách jako dosud, ale ve švédských korunách. Předchozí kontrakt byl dohodnutý v tuzemské měně po zkušenostech s nákupem podzvukových bitevníků L-159, který se kvůli silnému dolaru prodražil o patnáct miliard korun.

Možná kurzová rizika jsou jedním z důvodů, proč česká strana spolu se švédskou podepíší smlouvy zřejmě až za několik měsíců. „Musíme se nejprve dohodnout s ministrem financí, zda případné náklady na kurzová rizika ponese rezortní rozpočet, anebo státní pokladna,“ řekl Stropnický.

I tak už se cena, o níž se zatím spekulovalo, zvýšila. Původně měl dvanáctiletý pronájem spolknout necelých sedmnáct miliard korun. Důvodem, proč to bude 20,4 miliardy, tedy pokud česká koruna ještě více neoslabí, je podle Stropnického skutečnost, že do původní sumy nebyla započítaná DPH.

„Na aktuální částku měla také vliv nedávná intervence centrální banky,“ dodal. Přesto ministr trvá na tom, že nový dvanáctiletý pronájem s opcí až na dva roky bude výhodnější. Letouny budou modernizovány a vojsko získá více služeb, vyzdvihl.

Podle Stropnického bude čtrnáct stíhaček navíc vybaveno přístroji pro noční vidění nebo pro lepší komunikaci s prostředky NATO a rozšířena bude i schopnost útočit na pozemní cíle. „Současná švédská nabídka platí do konce března, takže jsme velký prostor vyjednat ještě výhodnější podmínky neměli. Přesto jsme se o to pokusili,“ uzavřel ministr.