Hampl k vývoji ekonomiky: Pesimismus je namístě

Mojmír Hampl, ČNB

Mojmír Hampl, ČNB Zdroj: E15 Eduard Erben

Česká národní banka (ČNB) potvrzuje, že domácí ekonomika se musí připřavit na špatné časy. Jednak zhoršila odhad deficitu veřejných finací pro roky 2012 a 2013 a zároveň slovy viceguvernéra Mojmíra Hampla připustila, že do budoucna jsou reálnější spíše pesimistické scénáře vývoje ekonomiky.

Prognóza ČNB upozorňuje na významné riziko, které se týká zahraničního vývoje a zejména kvůli němu banka vypracovala alternativní scénář. „Jsem z těch, kteří považují tu alternativu za pravděpodobnější a realističtější popis nejbližší budoucnosti než základní scénář,“ uvedl Hampl.

Alternativní scénář počítá se stagnací ekonomik v eurozóně, a pro českou ekonomiku by po většinu příštího roku znamenal propad do mírné recese. To by znamenalo pomalejší posilování koruny a vyšší tržní úrokové sazby, než předpokládá základní scénář.

ČNB minulý týden rozhodla o ponechání hlavní dvoutýdenní repo sazby na historickém dně 0,75 procenta, když v sedmičlenné bankovní radě jako jediný hlasoval pro snížení o 25 bazických bodů viceguvernér Vladimír Tomšík.

Riziko zahraničního vývoje ještě více zesílilo po včerejším výrazném zhoršení výhledu evropské ekonomiky Evropskou komisí. Podle eurokomisaře pro měnové a hospodářské záležitosti Olliho Rehna se ekonomický růst v Evropě zastavil a v dohledné době nelze čekat zlepšení, hrozí nová ekonomická recese.

Pro letošní rok zůstáva odhad deficitu veřejných financí na 3,8 procenta, ale už v příštím roce ČNB očekává zhoršení deficitu z původních tří procent na 3,4 procenta a v roce 2013 deficit 3,5 procenta, i když původně odhadovala 2,8 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí v letošním roce klesne na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Příští rok MF předpokládá zlepšení deficitu na 3,2 procenta HDP.

Porovnání odhadů deficitu veřejných financí

Instituce201120122013
ČNB3,83,43,5
Ministerstvo financí3,73,2

Zdroj: ČNB, MF

Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 40,2 procenta z loňských 37,55 procenta, příští rok by měl činit 42,3 procenta HDP a v roce 2013 pak 43,5 procenta. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Ekonomika zpomaluje

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí letošního roku zmírnila svůj růst, dosud tažený zejména čistým vývozem. Potvrdil se tak začátek fáze zpomalení předpokládaný již v minulé prognóze. Celková inflace se spolu s měnověpolitickou inflací pohybují lehce pod úrovní cíle. Zdrojem inflace zůstávají především ceny komodit a potravin, uvádí ČNB.

Hrubý domácí produkt má podle banky letos stoupnout o dvě procenta. V příštím roce ČNB počítá s růstem HDP jen o 1,2 procenta. Celková inflace se kvůli plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně těsně pod tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit pod dvouprocentní inflační cíl ČNB.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.