HK: Kondice ekonomiky je dobrá, oslabená koruna na tom nic nemění

ilustrační foto, Motorové centrum Škody Auto

ilustrační foto, Motorové centrum Škody Auto Zdroj: Skoda Auto

Kondice české ekonomiky je dobrá a v příštích měsících se může ještě zlepšovat. Nic na tom nezmění ani oslabená koruna. Pokud nedojde k další eskalaci mezinárodních bezpečnostních a politických rizik, měl by se její kurz brzy vrátit na stabilní a pro hospodářství rovnovážnou úroveň kolem 27,50 Kč za euro. Uvedl to prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Podniky ani domácnosti by se však podle něho neměly radovat z případného dalšího poklesu inflace. Deflace, kterou část veřejnosti považuje za neškodný, ba dokonce příznivý proces, ve skutečnosti představuje možný zdroj zhoršení situace podniků, poklesu mezd a v konečném důsledku i snižování počtu pracovních míst, dodal.

Odhad meziročního růstu hrubého domácího produktu ČR za 3. kvartál 2014 o 2,4 procenta lze podle Dlouhého považovat za potvrzení toho, že se česká ekonomika vrátila na růstovou dráhu. Navíc situace v reálné ekonomice, zejména vývoj průmyslové výroby i nastartování investiční poptávky firem a spotřeby domácností, dokonce nasvědčují tomu, že čísla HDP za další období by za určitých podmínek mohla být ještě lepší a přiblížit se třem procentům, uvedl.

Nový rok začal ve znamení bezprecedentního poklesu cen ropy k 50 dolarům za referenční barel, což je pro světové i české výrobce pozitivní, protože jim snižuje náklady, upozornil Dlouhý. Za výrazný problém v současnosti nepovažuje ani oslabení koruny.

„Propad kurzu z 27,50 CZK/EUR, kam jej dostala centrální banka po intervencích od listopadu 2013 a kde jej chtěla po delší dobu držet, na úroveň pod 28 korun, není nikterak fatální. Pokud koruna na této, i třeba maličko nižší úrovni, setrvá pár dní či dva tři týdny, třeba do řeckých voleb, šlo by de facto jen o výkyv, o němž nebudeme víceméně ani vědět,“ podotkl.

Jako další vnější riziko vidí Dlouhý vývoj v Řecku. Pokud v nadcházejících předčasných parlamentních volbách na konci ledna zvítězí krajně levicová strana Syriza, mohlo by dojít k zásadnímu obratu. Naplnění jejího volebního programu by znamenalo konec úspor a tlak na mezinárodní společenství na snížení dluhů, což by v krajním případě v konečném důsledku mohlo vést k vystoupení Řecka z EU a k následnému vážnému rozkolísání základů jednotné evropské měny.

Vladimír Dlouhý: Povinná registrace pomůže podnikatelům i státu