Hledají se překladatelé i hostesky. Stát soutěží kvůli předsednictví desítky zakázek

Petr Fiala na Evropské radě ve Versailles

Petr Fiala na Evropské radě ve Versailles Zdroj: Reuters

Pro české předsednictví bude třeba najmout desítky tlumočníků a překladatelů
Petr Fiala na summitu EU ve Versailles se šéfkou europarlamentu Robertou Metsolaovou
3
Fotogalerie

Už za dva měsíce převezme Česká republika evropské předsednictví a kromě klimatických otázek bude muset řešit i následky války na Ukrajině. Zatímco v politické rovině probíhají debaty o programu českého předsednictví, úředníci řeší pragmatičtější otázky ohledně zajištění celé půlroční akce. Stát vypsal nebo hodlá vypsat na šedesát veřejných zakázek na zajištění dopravy, prostor, cateringu nebo květinové výzdoby. Polovina je už zasmluvněna.

Česko bude od července do prosince předsedat zhruba dvěma tisícům jednání v Bruselu a Lucemburku, v Praze se pak odehraje na 320 akcí. Půjde zejména o summit hlav států a vlád na Pražském hradě, setkání vlády se zástupci Evropské komise a Evropského parlamentu, neformální ministerské rady a desítky konferencí. Vyplývá to ze zprávy o stavu příprav předsednictví, kterou vláda nedávno schválila.

Stát už vybral ve výběrovém řízení konferenční prostory, konkrétně Kongresové centrum, hotel Diplomat a O2 universum, jimž za nájem zaplatí desítky milionů korun. Jasno je také, v jakých vozidlech pojedou nejvyšší představitelé států, kde budou bydlet, kdo jim bude tlumočit i jaké protokolární dary mohou očekávat. Dokončuje se také akreditační systém, který předsednictví digitálně propojí. Vláda už vybrala i Pražskou filharmonii, která zajistí zahajovací koncerty v Praze a v Bruselu i doprovodný program a výstavu v Centru současného umění DOX. Vysoutěžena je i mediální kampaň.

Jaké pravomoci má europarlament?

Video placeholde
• Martin Bartkovský

„Momentálně běží veřejné zakázky na zajištění dopravy a ubytování pro školitele generálního sekretariátu rady, část cateringu, audiovizuální techniky, hostessingových služeb, překladatelských služeb, interiérových a exteriérových dekoračních prvků,“ informují úředníci ve zprávě s tím, že další zakázky se chystají. Celkem je na předsednictví i se zapojením rezortů vyhrazeno 2,25 miliardy korun. „Paralelně také probíhají jednání s Národní galerií k výstavě v prostorách rady v Bruselu. Připravována je též instalace v budově Evropského parlamentu v Bruselu, a to ve spolupráci s Galerií hlavního města Prahy,“ dodává zpráva.

Zároveň vrcholí debaty o obsahovém programu českého předsednictví. Zatímco obecný program, který Česko sdílí v rámci tria s Francií a Švédskem, je jasný od konce loňského roku, na české priority si bude muset veřejnost počkat zřejmě až do konce června. Už nyní je jasné, že budou čeští politici akcentovat otázku bezpečnosti, a to i s ohledem na válku na Ukrajině a záměr Kyjeva přistoupit k EU. Kandidátskou zemí by se Ukrajina mohla teoreticky stát na sklonku francouzského předsednictví nebo na začátku českého.

Česko by mělo podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) uspořádat dárcovskou konferenci, jejíž výtěžek by putoval na obnovu Ukrajiny. Šéf diplomacie zároveň uvedl, že by Česko mělo v čele Rady EU usilovat o výrazné omezení obchodování s Ruskem. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že vláda zvažuje víc variant konference či summitu. Téma poválečné obnovy Ukrajiny by podle něho „určitě České republice slušelo a bylo by dobré jako jedno z témat předsednictví“. Nejprve je podle něj ale třeba, aby se situace na Ukrajině stabilizovala, aby skončil válečný konflikt.

Česko se podle Černínského paláce bude věnovat energetické bezpečnosti, pomoci válečným uprchlíkům, svobodě médií nebo boji proti dezinformacím. Geopoliticky se Česko chce zaměřit na posílení transatlantického partnerství, východní Evropu, západní Balkán a na regiony Indo-Pacifiku a sahelu.

Klíčovou otázkou bude také naplňování klimatických cílů EU. „Bude záležet na tom, jak daleko se s vyjednáváním dostane francouzské předsednictví, ale předpokládám, že nás čeká balíček Fit for 55, a doufám, že jako prioritu převezmeme i legislativu k biodiverzitě a obnově ekosystému,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).