Hodnocení efektivity zdravotnictví má zpoždění

lékaři

lékaři Zdroj: profimedia.cz

Bude to milník, který si ministr zdravotnictví Leoš Heger může napsat do životopisu mezi hlavní body, které prosadil. Pokud to tedy stihne. Na ministerstvu zdravotnictví rozběhli pilotní projekt hodnocení zdravotnických technologií. U veškerých přístrojů, zdravotnických prostředků, léčebných nebo preventivních metod, ale i očkování se má odborně zkoumat, jak jsou přínosné a efektivní, než se za ně začnou vydávat veřejné peníze. Dosud se tak děje částečně jen u léků.

„Do zdravotnictví se nyní tlačí kolem pěti deseti výrazně dražších novinek každý rok. Dnes tu máme metody, u kterých nikdo neví, zda opravdu pacientům pomáhají,“ říká Hegerův poradce Pavel Vepřek.

Metodě hodnocení zdravotnických technologií se říká HTA a Česko je jednou z mála evropských zemí, které ji ještě nezavedly. Jenže celý projekt nabírá zpoždění. Pilotní zkušební hodnocení mělo probíhat od října do prosince, místo toho začalo až v prosinci a potrvá ještě v prvních měsících příštího roku. „Přestávám věřit, že se to podaří dokončit,“ říká expert na ekonomiku zdravotnictví Tomáš Doležal.

Podle Doležala by se tento projekt jen stěží mohl dočkat dokončení po volbách. „Jestli se HTA nedostane v tomto období do zákonů, příští levicová vláda to nebude chtít realizovat. Přináší totiž otázky vyřazování některých druhů péče z úhrad a podobně,“ myslí si Doležal. Ministerští úřeníci plánují předložit úpravu zákonů na jaře 2013 a doufají v její schválení do konce roku. Od roku 2014 by pak procesem hodnocení prošla každá drahá novinka.

Na definitivní podobě zákonné úpravy bude hodně záležet. „Dosud představený návrh procesu až příliš nápadně připomíná systém bývalé kategorizační komise u léčiv, který byl zatížený podezřeními na korupci a který jako ústavně nekonformní zrušil Ústavní soud,“ upozornil na serveru Zdn.cz právník Ondřej Dostál.

Když v roce 2007 dostal Ústavní soud na stůl pravidla pro stanovování úhrad léků ze zdravotního pojištění, podivil se, jak nejasné a nespravedlivé tyto podmínky jsou, a zrušil je. U dnešního způsobu zavádění nových operací nebo zdravotnických prostředků by se to stát nemohlo. Soud by totiž s trochou nadsázky ani neměl co rušit. Pevná pravidla neexistují, rozhodování je nahodilé. V praxi vychází z konsenzu mezi odborníky, zdravotními pojišťovnami a zřizovateli nemocnic.

Tento problém se projevil před časem ve vyhrocené diskuzi o robotických operacích. Ty přinášejí pro některé nemocné jasný přínos, jsou šetrnější než jakákoli jiná operace, přesnější, ale také podstatně dražší na pořízení i provoz.

Když nastoupil na ministerské křeslo Leoš Heger, přidal se k zástupu kritiků, podle nichž se u nás v minulosti pořídilo zbytečně moc robotů. Prý jsou využívány i na operace, které by se mohly se srovnatelným výsledkem provádět staršími metodami. Podobným dohadům by mělo zavedení hodnocení zdravotnických technologií podle HTA (health technology assessment) zabránit.