Houska byl skutečně zavražděn, potvrdilo zastupitelství

V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska (na snímku z 8. ledna 2005), který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová ČTK pouze sdělila, že policie vyšetřuje podezření z násilného trestného činu v Chomutově. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch, kde Houska bydlí.

V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska (na snímku z 8. ledna 2005), který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová ČTK pouze sdělila, že policie vyšetřuje podezření z násilného trestného činu v Chomutově. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch, kde Houska bydlí. Zdroj: CTK

V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska, který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Informace serveru Novinky.cz potvrdil ČTK poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch (na snímku), kde Houska bydlí.
V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska, který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Informace serveru Novinky.cz potvrdil ČTK poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch (na snímku), kde Houska bydlí.
V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska, který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Informace serveru Novinky.cz potvrdil ČTK poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch (na snímku), kde Houska bydlí.
3
Fotogalerie
V Chomutově byl v pondělí vpodvečer zavražděn podnikatel a místní vlivný sociální demokrat Roman Houska, partner náměstkyně ústeckého hejtmana Jany Vaňhové. Policisté zatím pachatele nemají, na případ uvalili informační embargo. Ústecký krajský žalobce Jan Jakovec dnes řekl jen to, že zavražděným mužem je opravdu Houska. Sociální demokraté většinou nechtějí událost příliš komentovat, někteří bývalí členové strany označili Housku za kontroverzního člověka.

„Mohu potvrdit, že Roman Houska zemřel násilnou smrtí,“ řekl Jakovec. Víc odmítl státní zástupce říct.

Policie do chomutovské ulice Kamenný vrch, kde měl Houska s Vaňhovou rodinný dům, přijela na základě telefonátu v pondělí kolem 19:00. Jak 51letý Houska zemřel, nechtěl státní zástupce říct. Podle některých zpravodajských serverů byl zastřelen, stále není jasné, zda přišel o život v garáži nebo před ní. Rozcházejí se také informace o tom, zda v místě zazněly hlasité výstřely, jak někteří z místních lidí tvrdí. „Dokud nebudeme mít informace o pachateli, nebudeme poskytovat žádné další informace,“ prohlásil Jakovec.

Tělo Housky objevil podle serverů majitel chomutovské stavební firmy RRR Vlastimil Rindoš, který k němu přijel na dohodnutou schůzku. Mrtvý ležel u domu zakrytý celtou.

„Tato bolestná situace, která nastala, je pro mě velmi citlivá a osobní a hluboce se dotýká nejen mě, ale také všech pozůstalých. Proto se nebudu k této záležitosti nadále vyjadřovat a prosím všechny v této situaci o shovívavost,“ uvedla dnes v tiskovém prohlášení Vaňhová. Bývalá hejtmanka za ČSSD se podle některých zpravodajských serverů po smrti svého partnera zhroutila, po ošetření se ale vrátila domů. Podle mluvčí krajského úřadu Magdaleny Hanáčkové je Vaňhová v pracovní neschopnosti.

V chomutovské ulici Kamenný Vrch hlídkuje celý den policie. Místní obyvatelé se o vraždě vlivného sociálního demokrata bavit příliš nechtějí. „O střelbě nevím vůbec nic, že se něco stalo jsme zjistili až když sem začala včera večer najíždět další a další policejní auta. Pana Housku jsem vůbec neznal, ale vím, že k jejich domu často jezdila luxusní auta. Chodím tudy se psem,“ řekl starší muž z nedalekého panelového domu. „Nezlobte se, nechci se o tom vůbec bavit,“ doplnila žena středního věku. Cokoli říct odmítají i hlídkující policisté. „Máme zákaz, všechny informace jdou jen přes mluvčí,“ vysvětlil jeden z nich.

Poslanec ČSSD Jaroslav Krákora, jemuž Houska dělal asistenta, označil Houskovu smrt za politováníhodnou. „Když ztratíte člověka ze svého blízkého okolí, tak je to vždycky smutné. A jinak žádné informace bližší nemám, jenom to, co bylo v tisku,“ řekl Krákora novinářům ve Sněmovně.

V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska (na snímku z 8. ledna 2005), který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová ČTK pouze sdělila, že policie vyšetřuje podezření z násilného trestného činu v Chomutově. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch, kde Houska bydlí.V Chomutově byl 18. listopadu vpodvečer zastřelen podnikatel a vlivný člen místní ČSSD Roman Houska (na snímku z 8. ledna 2005), který je životním partnerem náměstkyně ústeckého hejtmana a bývalé hejtmanky Jany Vaňhové. Krajská policejní mluvčí Jana Matonohová ČTK pouze sdělila, že policie vyšetřuje podezření z násilného trestného činu v Chomutově. Podle informací ČTK se vražda stala kolem 19:00 v ulici Kamenný vrch, kde Houska bydlí. | CTKPodnikatel a politik Roman Houska na archivním snímku z roku 2005 (Foto: ČTK)

„Je to tragická událost, policie to musí vyšetřit,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Více nechtěl případ komentovat, Housku, který byl členem ÚVV ČSSD, znal prý jen zběžně. Poslanec za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna míní, že Houskova smrt s ČSSD nesouvisí. „Jsem přesvědčen, že to nemá s politikou nic společného, spíš se přikláním k tomu, že se to týká obchodních věcí,“ řekl Foldyna.

„A co já s tím? Je to kolega, je to smutné, je to tragické,“ reagovala na dotaz novinářů ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, která byla za ČSSD zvolena poslankyní právě na kandidátce Ústeckého kraje. „Těžko říct, vždyť je v začátcích vyšetřování, tak nemůžeme předjímat a spekulovat,“ odpověděla pak na to, zda může být věc spojená s politikou.

„Já samozřejmě nevím, co je v pozadí. Je to především kriminální záležitost, kterou musí policie vyšetřit, ať už šlo o jakýkoliv typ konfliktu, tak se konflikty tímto způsobem samozřejmě neřeší. To je vždycky odporné,“ nechal se slyšet sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier, který si neumí příliš představit, že by smrt spolustraníka byla spojena s politikou. „Já myslím, že takto hluboko snad naše politické poměry neklesly.“

Proti krajskému šéfovi Bendovi

Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek a někdejší šéf krajské organizace strany Petr Benda, kteří jsou nyní oba členy NS-LEV 21, dnes ve společném tiskovém prohlášení uvedli, že Houska byl dlouhodobě kontroverzní. „Po našem odchodu z ČSSD se stal jednou z významných osobností sociální demokracie v Ústeckém kraji. Události včerejšího večera podle našeho názoru nyní po řadě skandálů opět silně zasáhnou tuto stranu, a to jak na krajské, tak i na centrální úrovni,“ soudí.

I senátor Vladimír Dryml, který opustil ČSSD v roce 2012, v tiskovém prohlášení označil Housku za významného člena strany. „Smrt Romana Housky jasně ukázala odvrácenou tvář ČSSD, spojenou se záhadným financováním kampaní a napojením na evropské peníze i podporu podivných krajských projektů. Šlo o velmi významného člena ČSSD a ukazuje se, že mafiánské praktiky vyplouvají na povrch! Nyní aby se bála také bývalá hejtmanka kraje Jana Vaňhová,“ uvedl Dryml.

Houskovy aféry

Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk. V roce 2003 najel autem na chomutovského strážníka. Soud v Chomutově ho za to původně potrestal roční podmínkou, krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že šlo jen o přestupek. Ani za ten ale nebyl Houska potrestán. Chomutovský magistrát, který případ projednával, kauzu v roční zákonné lhůtě nevyřešil, a přestupek tak zůstal promlčený.

Houska čelil i podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250 tisíc korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Do budovy chomutovského magistrátu tehdy vtrhli kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Houska údajně také zastrašoval investigativního reportéra České televize Karla Vránu, který o něm natočil několik reportáží. Podle dramaturga pořadu Marka Wollnera si Houska najal falešného svědka, který o reportérovi řekl, že je uplacený.

Spory měl Houska i v ČSSD. K jeho kritikům patří Foldyna. V lednu 2006 se dostali na krajské konferenci strany do sporu, který skončil drobnou fyzickou potyčkou. Ostře se vymezoval i vůči skupině vedené bývalým krajským šéfem ČSSD Bendou. Ten náležel mezi nejvěrnější stoupence bývalého předsedy ČSSD Paroubka a letos byl poslancem za NS-LEV 21. Paroubek se s Houskou soudil kvůli výrokům, v nichž ho Houska označil za novodobou obdobu sovětského politika Lavrentije Beriji. Paroubek žádal omluvu, letos v září ale Vrchní soud v Praze potvrdil rozsudek soudu nižší instance z loňského října. Ústecký soud tehdy Houskův výrok označil za urážlivý, ale Paroubek jako politik by to měl podle soudce unést.

Vydrancovaný sever