Hradní kancléř Mynář bezpečnostní prověrku nezískal

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) odmítl kancléři prezidenta Vratislavu Mynářovi udělit bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Informoval o tom deník Právo. Šéf NBÚ Dušan Navrátil se kvůli tomu v uplynulých dnech dvakrát sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který podle deníku rozhodnutí úřadu nijak nerozporoval. Sám Mynář se k záležitosti nevyjádřil.

„Nekomentuji komentáře Práva, počkám na rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu,“ reagoval dnes prezident na dotazy novinářů při zahájení návštěvy Českého Těšína. Zeman v minulosti uvedl, že pokud Mynář prověrku nezíská, nebude na Hradě jako kancléř dále působit. Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Důvody rozhodnutí NBÚ zatím nejsou známé, Právo nicméně upozorňuje na některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích. Mynář objekt koupil loni před Vánocemi od právníka lobbisty Romana Janouška za 5,5 milionu korun, což je podle realitních makléřů cena dvakrát nižší, než je v místě u podobné nemovitosti obvyklé. Zemanův kancléř řekl, že v nákupu nic podezřelého nevidí.

NBÚ nemůže výsledky prověrky komentovat

Mluvčí NBÚ Radek Holý sdělil, že úřad nemůže ze zákona konkrétní prověrky komentovat, vyjádřit se může pouze obecně. „Informace jsou obsaženy v bezpečnostním svazku a zákon stanoví, že údaje z bezpečnostního svazku je možné využívat pouze pro potřeby plnění úkolů podle tohoto zákona. Jejich poskytnutím za jiným účelem a jiným osobám by NBÚ sám porušoval zákon,“ uvedl Holý.

Mynářovu prověrku nechce komentovat ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Vzhledem k tomu, že nejsem účastníkem řízení NBÚ, nemám o věci žádné informace. Obecně platí, že setkání k bezpečnostní problematice v zásadě nekomentuji,“ sdělil Ovčáček.

Mynář novináře ignoroval

Mynář přišel do Senátu místo prezidenta republiky kvůli volbě ústavního soudce. Zrušil avizované vyjádření k výsledkům volby. S novináři se nesetkal. Vůz, se kterým Mynář údajně přijel, poté přejel z nádvoří před jednacím sálem před budovu Senátu na Valdštejnské náměstí, kam ho sledovali novináři, kteří čekali na kancléře. Mynář však údajně mezitím Senát opustil jiným vozem.

Rozhodnutí NBÚ zatím není pravomocné. Mynář proti němu může podat takzvaný rozklad, o kterém by rozhodoval šéf úřadu Navrátil. Pokud by ho zamítl, má Mynář možnost podat žalobu k pražskému městskému správnímu soudu. Jako poslední možnost pak zůstává kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Kancléřovo zdržování

Mynář o prověrku požádal v závěru roku 2013. Samotné prověřování ale NBÚ zahájil až loni na přelomu listopadu a prosince, kancléř totiž otálel s dodáním zbytku dokumentů, které po něm úřad požadoval.

Kancléř dlouho váhal i se samotným podáním žádosti. K činnosti jej přimělo až ultimátum prezidenta. Prověrku Mynář potřebuje, aby mohl přistupovat k některým utajovaným dokumentům. Některých jednání se tak místo něj účastní jeho podřízení, které NBÚ dostatečně prověřil. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal, že se stane poslancem za Stranu práv občanů - zemanovce a nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.

Prezidentův slib

Zeman předloni uvedl, že pokud Mynář prověrku nezíská, o svou funkci přijde. „Vratislav Mynář si především bude muset urychleně udělat prověrku… Nastupují dvě možnosti – buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového,“ řekl tehdy České televizi.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček výsledek prověrky komentovat nechtěl. „Vzhledem k tomu, že nejsem účastníkem řízení NBÚ, nemám o věci žádné informace. Obecně platí, že setkání k bezpečnostní problematice v zásadě nekomentuji,“ sdělil Ovčáček.

Podle zákona o ochraně utajovaných skutečností podléhají utajení například přípravy podkladů pro přepravu prezidenta nebo ústavních činitelů jiných států. Utajení také podléhá příprava prezidentské amnestie. Tu ale Zeman udělovat nehodlá. Agendu prezidentských milostí převedl na ministerstvo spravedlnosti a sám chce omilostňovat jen ze zdravotních a humanitárních důvodů.