Hůř než v roce 2008 nebude, krizi chybí moment překvapení, míní Singer

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

Finanční sektor odolný proti šoku i kurz koruny mohou působit jako "tlumiče" dopadů současné dluhové krize na Česko. Na mezinárodní vědecké konferenci Česká a světová ekonomika po světové krizi to řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Současná krize by podle něj neměla dopadnout na ekonomiku hůř, než ta v roce 2008.

Na rozdíl od krize před třemi lety po pádu americké banky Lehman Brothers podle Singera tentokrát chybí moment překvapení. „Pád Lehman Brothers byl pro většinu trhu překvapením. Oproti tomu dnes se o krizi mluví několik měsíců, rozebírají se různé příčiny, scénáře. To znamená, že krize by neměla být takovým překvapením. To dává naději na to, že by její průběh mohl být mírnější,“ uvedl guvernér.

V Česku podle něj nehrozí spirála šoku mezi finančním sektorem, reálnou ekonomikou a rozpočtem. I tentokrát hlavní dopady krize kvůli otevřenosti české ekonomiky zřejmě pocítí zahraniční obchod. „Cenové konkurenceschopnosti českých vývozců by však mohlo mírně napomoci určité znehodnocení kurzu koruny v posledních týdnech,“ poznamenal Singer.

Současná hospodářská krize v Evropě je výrazná, budoucnost je zatížena četnými riziky, které v posledních týdnech dramaticky rychle rostou, upozornil Singer. Hospodářský růst se ve většině evropských zemí pravděpodobně zastavil, množí se příznaky možnosti budoucí recese. „Jsme svědky toho, že se dluhová nákaza z periferie eurozóny dostala do jejího jádra, že se dosavadní jistoty stávají nejistotami,“ podotkl.

ČNB v základním scénáři nové prognózy počátkem listopadu výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. V alternativním scénáři, která již považuje za pravděpodobnější, ovšem centrální banka počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilování kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

Pokles české ekonomiky čekají někteří ekonomové už v letošním čtvrtém čtvrtletí, další až v příštím roce. „Na rok 2012 jsme počítali s minimálním růstem o 0,3 procenta, ovšem poslední vývoj v eurozóny ukazuje zvyšující se pravděpodobnost sklouznutí do celoročního minusu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.