Inflace v červenci klesla na 2,3 procenta. Zdražily hlavně pohonné hmoty a bydlení

Čerpací stanice

Čerpací stanice Zdroj: profimedia.cz

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 2,3 procenta z červnových 2,6 procenta. Oproti loňskému červenci zdražilo hlavně bydlení a pohonné hmoty. Naopak levnější byly oděvy, obuv či telekomunikační služby. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení inflace na 2,2 procenta.

Ceny nájemného v bytech se v červenci meziročně zvýšily o 3,2 procenta. Zdražovalo také vodné a stočné, a to o 1,8, respektive 1,3 procenta. O více než pět procent vzrostla cena elektřiny. Ceny pohonných hmot a olejů meziročně zdražily o 12,6 procenta. Lidé si také více připláceli za rekreaci a kulturu. Dražší než před rokem byl i alkohol a tabákové výrobky.

Oproti loňskému červenci naopak klesly ceny oděvů a obuvi, a to o 1,3 procenta. O půl druhého procenta levnější byly také telefonní služby. "V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se ceny meziročně snížily o 0,1 procenta, uvedl ČSÚ.

"Inflace postupně mění svůj charakter. Je méně tažená sezónními vlivy a více poptávkou, celkově ale nejeví známky útlumu. V následujících měsících předpokládáme stabilizaci meziročního indexu těsně nad dvě procenta. Červencový pokles cen potravin považujeme za přechodnou záležitost. Letošní vedra a sucho v Evropě se na cenách potravin časem projeví," okomentoval čísla hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Proti červnu se ceny podle ČSÚ zvýšily o 0,2 procenta. Na inflaci se podepsalo zejména zvýšení sezonních cen dovolených. Zdražilo také máslo, a to o 4,2 procenta.