Inflace zpomalila, klesají ceny potravin i oblečení

Prodejna oděvní značky Desiguel (ilustrační foto)

Prodejna oděvní značky Desiguel (ilustrační foto) Zdroj: E15 Anna Vackova

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 3,1 procenta z červnového zvýšení o 3,5 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta kvůli nižším cenám potravin a nealkoholických nápojů. Nižší byly také ceny oděvů a obuvi a ceny v dopravě. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

„Zpomalení cenového růstu způsobily zejména ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ uvedl ČSÚ. Meziroční růst cen zeleniny zmírnil na 7,3 procenta, z toho ceny brambor byly vyšší pouze o 0,2 procenta po červnovém zvýšení o 15,5 procenta a růst cen plodové zeleniny zpomalil na 26,3 procenta z 88,8 procenta v červnu.

„V oddíle doprava ovlivnily zpomalení cenového růstu ceny pohonných hmot, které byly vyšší o 3,1 procenta, kdežto v červnu o 4,2 procenta,“ doplnil ČSÚ. Podle Patrika Rožumberského z UniCredit Bank však statistici do výsledků nestačili promítnout opětovný růst cen pohonných hmot z konce července.

Na snižování meziročního cenového růstu působily také nižší ceny oděvů a obuvi, když ceny oděvů klesly o 3,9 procenta a bot o 0,9 procenta. Nižší byly i ceny některých potřeb pro domácnost a pro dům a zahradu. Pokles spotřebitelských cen ovlivnily i nižší ceny audiovizuálních a fotografických zařízení. O 7,5 procenta klesly i ceny mobilních telefonů. „Inflaci v ČR brzdí slabá spotřebitelská poptávka, která limituje prostor pro zvyšování cen. Inflačním faktorem tak v letošním roce zůstávaly především daně, vyšší ceny surovin a potravin,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Index spotřebitelských cen v mezinárodním srovnáníIndex spotřebitelských cen v mezinárodním srovnáníIndex spotřebitelských cen v mezinárodním srovnání | CSU

K meziročnímu růstu celkové hladiny spotřebitelských cen v červenci naopak nadále působily ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a také ceny některých druhů potravin. „Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,2 procenta a ceny služeb o tři procenta. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 103,3 procenta,“ uvedli statistici.

Ceny zboží proti červnu úhrnem klesly o 0,7 procenta a ceny služeb vzrostly o 0,8 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 2,9 procenta.

Sníží ČNB úroky?

Podle Dufka lze očekávat, že kvůli zpomalující inflaci budou někteří členové bankovní rady České národní banky prosazovat snížení již nyní úrokových sazeb. „Další snížení úrokových sazeb je na spadnutí,“ myslí si také Rožumberský.

Jak uvedl analytik společnosti Akcenta Petr Novák, inflace do konce roku poklesne pod tři procenta. „Cenový vrchol byl v tomto roce již dosažen v březnu, kdy míra inflace byla na úrovni 3,8 procenta. V druhém pololetí letošního roku bude postupný pokles tempa růstu cen pokračovat,“ řekl. Inflaci pod tři procenta na koci roku očekává i hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červnu stejně jako v květnu 2,6 procenta. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku, a to o 5,6 procenta, nejméně ve Švédsku o 0,9 procenta.