Insolvenční spor o firmu Halla se vrací na start

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Na přelomu ledna a února přišla majitelům předních tuzemských výrobců osvětlení Halla, Hormen CE a Trevos dobrá zpráva. Prvoinstanční soudy zarazily podivné insolvenční řízení, do kterého je uvrhla neznámá firma Telepike. Oddechový čas ale netrval dlouho. Telepike řízená mladíkem Danielem Tázlerem s trvalým bydlištěm na radnici v Sedlčanech se odvolala.

Odvolací Vrchní soud v Praze již vydal první rozsudek, a to v případě společnosti Halla. K překvapení napadených výrobců rozhodnutí nižšího soudu zrušil. Případ se tak bude projednávat od začátku.

„To, že po šesti měsících dojde konečně k zamítnutí zjevně šikanózního insolvenčního návrhu, a toto je následně vyšším soudem zrušeno kvůli chybě, že není podepsáno soudkyní, jak má být, ale pouze nejvyšší soudní úřednicí, je pro mne naprosto nepochopitelná skutečnost,“ řekl deníku E15 Daniel Černý, předseda představenstva firmy Halla.

Všechny tři napadané firmy mají tržby ve stovkách milionů korun a dodávají osvětlení pro nejprestižnější developerské projekty v Česku i ve světě. Na druhou stranu navrhovatele Telepike nikdo nezná. Přesto se však tato firma ohání směnkami, které měli výrobci podepsat. Podle nich jsou to však padělky. Jméno jednatele Telepike se navíc objevilo na falešné smlouvě, která měla zajistit krádež akcií Trevosu. To vše je podle napadených společností výrazem drsného konkurenčního boje v oboru. Kauza prý může souviset se zakázkami pro Dopravní podnik Praha.

Insolvenční útok odvrací další firma
Pod insolvenční režim se dostal dodavatel stavebních a technologických celků Instalace Praha, firma s tržbami přes půl miliardy korun. Podobně jako u dodavatelů osvětlení Halla, Hormen CE a Trevos se navrhovatel odvolává na směnku, která je však podle společnosti Instalace Praha padělaná. Podobně jako u zmíněné trojice firem návrh padl u nepříslušného soudu. Prý proto, aby řízení trvalo déle. O největší překvapení se ale postarala mladá žena, jejímž jménem byl návrh podán. Osobně přišla k soudu a sdělila, že její osobní údaje někdo zneužil a podpis pod návrhem zfalšoval. Soud následně insolvenční řízení zastavil.

Hned na začátku poškozené firmy podaly trestní oznámení na neznámého pachatele. „Policii se zatím bohužel nepodařilo pokročit dále, protože všechny osoby, které jsou pod podvodným insolvenčním návrhem podepsány, a je zjevné, že jsou pouze prostředníky, odmítly vypovídat,“ dodal šéf společnosti Halla Černý. Kontakt na Tázlera z Telepike není dostupný. Na dotazy zaslané na jeho profil na sociální síti Facebook nereagoval.

Napadené firmy fungují normálně dál. Zhoršil se jim však například přístup k evropským dotacím. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale nedávno sdělilo, že bude v podobných případech shovívavější.

Udělat fiktivní dokumenty k návrhu insolvence zabere dvě hodiny