Inspekce: Záznam Klausovy ochranky nemusí být skutečný

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Záznam komunikace ochranky prezidenta Václava Klause při pátečním incidentu v Chrastavě nemusí být pravý, sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radka Sandorová. Mohlo podle ní jít o snahu policejní bodyguardy poškodit či záměrně ovlivnit trestní řízení. Přepis údajných hovorů policistů zveřejnila v neděli televize Nova. Podle náměstka policejního prezidenta Tomáše Kužela ale oficiální záznam neexistuje.

„Dosavadním šetřením příslušníků Generální inspekce bezpečnostních sborů se do současné doby nepodařilo prokázat, že by se jednalo o skutečnou komunikaci mezi příslušníky ochrany prezidenta republiky,“ uvedla Sandorová. GIBS podle ní hodnověrnost přepisu nadále prověřuje.

Nova podle své mluvčí Marie Fianové nadále považuje hovory za reálné. „Výsledek dosavadního šetření GIBS neprokázal nedůvěryhodnost námi zveřejněného záznamu komunikace,“ sdělila.

„Oficiální záznam neexistuje, nebyl technicky vyroben,“ sdělil ale dnes Kužel v České televizi. „Mají (prezidentovi bodyguardi) úzký okruh spojení jenom mezi sebou. Tento okruh není na veřejných kanálech, kde by ho mohli slyšet jiní policisté nebo operační středisko třeba v Libereckém kraji,“ vysvětlil. Zaznamenat komunikaci mezi prezidentovou ochrankou prý nicméně jde, když technické zařízení umožňuje zachytit hovor mezi vysílačkami a nahrát jej.

Šestadvacetiletý Pavel Vondrouš v pátek v Chrastavě na Liberecku z bezprostřední na Klause několikrát vypálil z plastové pistole na airsoft. K prezidentovi přistoupil v davu při slavnostním otevření mostu v Chrastavě. Policie muže obvinila z výtržnictví.

Ochranka na útok nezareagovala, kvůli incidentu pak rezignoval na svou funkci ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka. Také prací bodyguardů se nyní zabývá inspekce. Jeden z osobních strážců byl podle Kužela dočasně přeřazen na jinou práci.