Investor roku: Křetínskému je již Česko malé

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Letošní rok byl pro české investory úspěšný. Za fenomén označují odborníci Daniela Křetínského, který uskutečnil tři ze čtyř největších transakcí.

Na českém trhu fúzí a akvizic bylo letos rušno, je ale pravděpodobné, že účetně rok rekordně vypadat nebude. „Situaci hodnotím jako nejlepší za posledních pět let. Některé obchody však ještě nejsou vypořádány, i když jsou podepsány,“ říká Miroslav Svoboda, vedoucí partner oddělení finančního poradenství Deloitte. Situaci nahrávají nízké úroky.

„Myslím, že jsme na začátku a nikoli na konci období levných peněz. Státy se prostřednictvím svých centrálních bank koordinovaně snaží vyvlastnit část majetku svých obyvatel prostřednictvím pokusu o vyvolání inflace. Těm, kteří majetek mají, se tomu zatím daří bránit mimo jiné třeba i akvizicemi firem, do kterých svůj ohrožený majetek ukládají,“ doplnil Petr Kříž, vedoucí fúzí a akvizic společnosti EY.

Příliš velká čekávání

Největším obchodem letošního roku se stal prodej českého gumárenského holdingu ČGS švédské strojírenské skupině Trelleborg za 31,5 miliardy korun. Obchod byl oznámen teprve minulý měsíc, letos se tedy vypořádat nestihne. Podle poradenských firem právě tento obchod, protože kupujícím je veřejně obchodovaná firma, posunul cenová očekávání prodávajících příliš vysoko. Ta se rozcházejí s očekáváními kupujících. Jednání o prodeji firem se pak protahují.

„Za tři čtvrtletí roku 2015 se uskutečnily transakce za sto miliard korun. To je o čtyřicet procent méně než před rokem, i tak jde ale o jeden z nejúspěšnějších roků v historii ČR,“ uvedla v nedávné analýze společnost PwC. V letech 2013 a 2014 dosáhl objem transakcí 200 miliard.

Novým trendem, který se projevil naplno, je investiční aktivita směrem do zahraničí. „Fenoménem byl Daniel Křetínský,“ říká Kříž. Tři ze čtyř dosud oznámených největších transakcí letošního roku realizoval on a jeho EPH. Šlo o nákup elektráren v Itálii za téměř patnáct miliard korun či na Slovensku za dvacet miliard.