Investorům se do debaty o ekologických dopadech vyplatí zapojit veřejnost

Leading Minds Forum

Leading Minds Forum Zdroj: E15, Anna Vackova

V Česku už funguje praxe kompenzačních opatření, které musí investor splnit kvůli procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) a jejichž cílem je zmírnění ekologických dopadů způsobených podnikatelskými aktivitami. Obdorníci i zástupci investorů se na konferenci Leading Minds Forum pořádané deníkem E15 shodli, že o možnostech ekologických kompenzací by se mělo uvažovat už při vytváření investičního záměru a do diskuse o vlivu projektu na prostředí od začátku zapojit veřejnost.

„Kompenzační opatření nejsou nějakým zpětným pokusem uspokojit skupiny nepřátelské vůči konkrétnímu záměru nebo snad pokus nakoupit jejich přízeň. Je to způsob, jakým se vyvažuje a kompenzuje proces investice jako celek,“ uvedl na úvod konference náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

Hlaváč poznamenal, že požadavky na kompenzační opatření samozřejmě investorovi situaci komplikují a investiční záměr prodražují. Jde podle něj proto o to nastavit taková pravidla, aby se některé průmyslové investice zcela nezablokovaly, zároveň se ale otázky životního prostředí neodsouvaly na vedlejší kolej.

Ministerstvo životního prostředí podle Hlaváče zajišťuje spíše technické posouzení, v zájmu investorů je proto podle něj zatáhnout do diskuse o projektu od začátku všechny dotčené strany.

Leading Minds ForumLeading Minds Forum | E15, Anna VackovaIvo Hlaváč, náměstek ministra životního prostředí

„U projektů typu letiště Vodochody nebo těžba uhlí ve Frenštátu narážíme na výsotně veřejné téma, do kterého vstupují samosprávy, občanské organizace. V tu chvíli to přesáhne i rámec EIA. Někteří investoři se veřejnost do debaty snaží zapojit, jiní to záměrně opomíjí. Silová pozice, že investor přetlačí státní správu, region, komunální sféru, už se dlouhodobě nefunguje,“ podotkl Hlaváč.

Kompenzační opatření mouhou zahrnovat rekultivační aktivity po těžbě, různá opatření na ochranu vzácných rostlin a živočichů, ale i zásahy související s kvalitou ovzduší a vodohospodářstvím. Vedoucí odboru životního prostředí Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza v této souvislosti zmínil praxi dobrovolných dohod nad rámec zákona. Na severu Moravy takto velké průmyslové firmy koordinují opatření na předcházení smogu.

Leading Minds ForumLeading Minds Forum | E15, Anna VackovaRadim Tabášek, ředitel pro HR a rozvoj revíru, společnost OKD; Jan Dušek, ředitel Institutu aplikované ekologie – DAPHNE ČR; Jiří Dusík, partner Integra Consulting

Jiří Dusík, partner Integra Consulting, upozornil, že kompenzační opatření nelze vnímat jen jako nějakou byrokratickou překážku. V Česku se pak podle něj na různá zmírňující opatření při plánování investičního projektu příliš spoléhá. „Kompenzační opatření ne vždy řeší jádro problému. V tomto směru je ve vyspělých zemích alfou a omegou porovnání variant. Variant územních, technologických, ze kterých se vybírá ta nejlepší,“ uvedl Dusík.

Ředitel Institutu aplikované ekologie – Daphne ČR - Jan Dušek poznamenal, že se ne vždy hodnotí efektivita zvolených kompenzačních opatření a to, jestli byly peníze vynaloženy nejlepším možným způsobem. Podle Duška jsou v tomto směru některé rezervy i na straně státní správy, která nedostatečně systematicky monitoruje, jaká opatření jsou účinná a nedostatečně informace předává mezi jednotlivými regiony.