Ištvan požádal o stažení žádosti o Nečasovo vydání

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Státní zástupce požádal dnes dopoledne Sněmovnu o stažení žádosti o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání, informovala komora. Její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) předala sdělení mandátovému a imunitnímu výboru, který k věci zasedl už ráno. Jednání přerušil nejpozději do příští středy s odůvodněním, že na stažení žádosti čeká. Krok avizoval v úterý po verdiktu Nejvyššího soudu v kauze státní zástupce Ivo Ištvan.

„Výbor vyčká do středy příštího týdne, zdali Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vezme svůj návrh zpět. Pokud se tak stane, tak se již výbor touto záležitostí nemá žádný důvod zabývat,“ řekl novinářům po jednání předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Z vyjádření členů výboru vyplynulo, že výbor by teoreticky mohl krátce zasednout a ukončit jednání v případu Nečase ještě dnes.

Nejvyšší soud uvedl, že poslanecká imunita chrání i politické dohody a kompromisy. Tři exposlance ODS, obviněné z korupce, vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Sobotka soudí, že jde o poměrně široký výklad imunity a tvůrce ústavy jí mínil slovní projevy na plénu Sněmovny, ve výborech a v komisích.

Ištvan tvrdí, že verdikt neznamená, že by nebylo možné trestní stíhání vést dál. Musí se ale prý nejdřív vyjasnit, jaký je rozsah poslanecké imunity.

Státní zástupce by chtěl Nečase stíhat kvůli úplatkářství a zneužití pravomoci. Souvisí to s kauzou Nečasovy přítelkyně a bývalé blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce. Nečas podle policie slíbil trojici někdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí.

Expremiér ale tvrdí, že žádná dohoda o rezignaci rebelujících poslanců ODS na jejich poslanecké mandáty výměnou za jiné funkce uzavřena nebyla.