Ivo Rittig u prvního soudu prohrál, nevyvrátil napojení na pražský Dopravní podnik

Podnikatel Ivo Rittig včera neuspěl u Městského soudu v Praze. Ten v celém rozsahu zamítl jeho žalobu na Nadační fond proti korupci (NFPK).

Ivo Rittig se soudně domáhal toho, aby z webu fondu byla odstraněna tvrzení, která jej spojují s tunelováním pražského dopravního podniku. Podle soudce Tomáše Novosada naopak Nadační fond prokázal pravdivost svých tvrzení včetně spojení Rittiga s dopravním podnikem.

„Řetězec smluv mezi Dopravním podnikem a dalšími osobami jednoznačně směřují k Rittigovi. Popis vyvedení prostředků z příjmů za jízdenky byl prokázán,“ řekl. Celá kauza podle něj ukazuje na to, jaké prostředky Rittig používá. Výpovědi lidí z jeho okolí označil soudce za nedůvěryhodné a protiřečící si. Podnikatel sám nemohl být vyslechnut, protože se zdržuje dlouhodobě v zahraničí.

Fond na konci roku 2011 zveřejnil zprávu s tvrzením, že „za kauzou předražené jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy stojí lobbista Rittig“. Podnikatel tvrdí, že tato tvrzení jsou nepravdivá a mohou jej poškodit v osobních i obchodních vztazích. Rozhodnutí Městského soudu není pravomocné.

Zásah v MSB Legal

Protikorupční policie dnes zasahovala v advokátní kanceláři MSB Legal, která je spojena s lobbistou Rittigem. Podle informací Česká televize chtějí policisté dokumenty o Nemocnici Na Homolce. Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej potvrdil, že policie provádí „určité úkony v určité trestní věci“.

Rittigovo jméno se v posledních dnech objevilo v policejních dokumentech souvisejících se zatýkáním v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. K té se kriminalisté podle policejních dokumentů dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou právě z Rittiga a dalších lobbistů Romana Janouška či Tomáše Hrdličky.

Promopro versus Láska

U pražského Městského soudu včera hájila své dobré jméno i firma Promopro. Ohradila se proti výrokům advokáta Václava Lásky, konzultanta Transparency International, v pořadu Reportéři ČT dne 4. července 2011. Ten v podstatě sdělit, že této firmě byly propláceny faktury za zjevně fiktivní nebo tisícinásobně předražené práce v souvislosti se zajišťováním některých akcí v rámci předsednictví Česka v čele EU. Firma jej zažalovala s tím, že právníkovo tvrzení jí mohlo způsobit úbytek zákazníků.

Po Láskovi požaduje omluvu a 500 tisíc korun za poškození své dobré pověsti. Podle vyjádření žalovaného se jej firma snaží zastrašit, protože ohledně sporné zakázky podal trestní oznámení. Kriminalisté nedávno navrhli obžalovat 12 lidí, kteří v případu čelí obvinění. V horizontu půl roku by se měl vyjádřit státní žalobce, zda na firmu Promopro podá žalobu. Soudkyně Zuzana Čížková po provedení listinných důkazů oběma stranám navrhla přerušení soudního řízení do doby, než získá od žalobce znalecký posudek. Ten zatím Vrchní státní zastupitelství v Praze odmítlo poskytnout vzhledem k probíhajícímu vyšetřování.

Podle občanského soudního řádu pokračuje soud v takto přerušeném jednání na návrh jedné ze stran po uplynutí tří měsíců, a pokud by k tomu byly závažné důvody, i dříve. Jestliže návrh na pokračování v řízení nebude podán do jednoho roku, soud řízení zastaví.

Promopro získalo od úřadu vlády bez výběrového řízení spornou zakázku na zajištění audiovizuální techniky v době českého předsednictví EU. Firma dostala zaplaceno přes půl miliardy korun, podle protikorupční policie byla zakázka předražena o 388 milionů.