Izraelský podnikatel vede proti Česku arbitráž kvůli nezdařenému developerskému projektu

Ministerstvo financí eviduje od letošního února novou mezinárodní arbitráž.

Ministerstvo financí eviduje od letošního února novou mezinárodní arbitráž. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Po dvou letech byla proti České republice zahájena nová mezinárodní arbitráž. Izraelský podnikatel Asael Halevi se domáhá odškodnění za údajně zmařený developerský projekt v pražských Ďáblicích. Po českém státu požaduje 133 milionů korun.

Spor se týká více než deset let starého záměru společnosti Ďáblické rezidence, kde má Halevi dvaadvacetiprocentní podíl, na postavení obytného komplexu jedenácti bytových domů a 22 řadových rodinných domů. Bydlení tam mělo najít přes devět set lidí. Areál podnikatelé plánovali vybudovat v polích u starých Ďáblic, nedaleko tamní skládky.

„Žalobce tvrdí, že jeho investice v podobě obchodního podílu ve společnosti Ďáblické rezidence byla poškozena, když bylo soudy České republiky rozhodnuto, že společnost neplatně nabyla vlastnictví k pozemkům v katastrálním území Ďáblice,“ sdělila mluvčí ministerstva financí Anna Vasko. Halevi se podle ní domáhá kromě hodnoty pozemku i náhrady ušlého zisku za údajně zmařený projekt.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Podnikatel se v arbitráži odvolává na dohodu o vzájemné podpoře a ochraně investic mezi Českou republikou a Státem Izrael z roku 1999. Kromě Haleviho ve společnosti figurují irští a čeští investoři. O pozemky se soudili jak s českým státem, tak s Rytířským řádem Křižovníků s červenou hvězdou. Křižovníci argumentovali, že parcely v Ďáblicích v roce 1998 neoprávněně vydal Pozemkový fond fyzickým osobám, které je pak prodaly společnosti Ďáblické rezidence. Pozemky nakonec křižovníci skutečně získali v restituci před několika lety do vlastnictví.

Záměr vybudovat bytový komplex na severu Ďáblic hlasitě kritizovali tamní obyvatelé, podle kterých není nejen infrastruktura v místě záměru, ale ani kapacita škol a školek stavěná na tak velký příliv nových obyvatel. „Je navíc zcela nevhodné stavět obytné budovy v blízkosti skládky,“ napsala radnice městské části Praha – Ďáblice v posudku EIA.

Nová arbitráž je co do žalované částky nejmenší ze všech probíhajících sporů tohoto druhu. Česká republika se hájí prostřednictvím ministerstva financí v šesti mezinárodních arbitrážích. Dohromady žalobci požadují přes 58 miliard korun, jen Diag Human chce ve sporu o zpracování krevní plazmy 52 miliard korun. Ministerstvo každoročně utratí desítky milionů korun na advokáty, kteří arbitráže řeší. Česko od roku 2001 ukončilo přes třicet sporů, drtivou většinu z nich vítězně.