Janeček podal na Nečase trestní oznámení kvůli amnestii

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: CTK

Pětice lidí kolem miliardáře Karla Janečka dnes podala kvůli kontrasignaci amnestie trestní oznámení na premiéra Petra Nečase (ODS). Podle nich mohl předseda vlády zneužít pravomoc nebo se dopustit trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, informoval dnes mediální zástupce Janečka Bob Fliedr.

Nečas v reakci poznamenal, že podávat trestní oznámení je českým národním sportem, a naznačil, že věc je reakcí na trestní oznámení úřadu vlády na Janečkova spolupracovníka, bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka.

Oznámení prý doplňuje nedávnou žádost předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) a předsedy ústavně-právního výboru komory Miroslava Antla adresovanou nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Chtějí, aby prověřil okolnosti spolupodpisu Nečase pod prezidentskou amnestií vyhlášenou na Nový rok Václavem Klausem. Podle nich by mohl být Nečas podezřelý ze zneužití pravomoci, protože amnestijní rozhodnutí exprezidenta Klause podepsal, aniž ho předtím předložil vládě k projednání.

„V této zemi se stává pomalu národním sportem podávat trestní oznámení. Kdokoliv může podat trestní oznámení na kohokoliv bez jakékoliv sankce nebo omezení,“ reagoval předseda vlády na tiskové konferenci. Připomněl, že Randák čelí trestnímu stíhání kvůli zveřejnění výše odměn šéfky Nečasova kabinetu Jany Nagyové. „Nevím, jak si to spojuje se mnou. Neřídím ani státní zastupitelství ani policii,“ poznamenal Nečas. Trestní oznámení je tak podle něj nejspíš motivováno „těmito nízkými motivy“ a zřejmě inspirováno „nepříliš inteligentním krokem“ předsedy Senátu.

„Zmíněných trestných činů se mohl předseda vlády dopustit v součinnosti s dalšími osobami ze svého nejbližšího okolí,“ sdělil Fliedr. Od policejního šetření si slibuje vysvětlení, jakou roli hráli v procesu kontrasignace amnestie premiérovi nejbližší spolupracovníci nebo to, zda si nechal Nečas zpracovat analýzu dopadu prezidentského pardonu.

„Premiér by měl dále doložit, zda se zabýval dodržením mezinárodních závazků České republiky, především dodržením Úmluvy o praní, vyhledávání, zadržování a konfiskaci výnosů ze zločinu z roku 1995,“ uvedl Fliedr. Vysvětlit by prý měl i to, jak a kdy došlo k podpisu textu amnestie.

Podle autorů trestního oznámení je také podezřelé, že na úřadu vlády neexistuje žádný dokument, který by se rozhodnutí o amnestii týkal. Úřad je přitom povinen zajišťovat spisovou a archivační službu ve vztahu k aktům vlády a premiéra.

Janeček: Do pozitivní vlny jsem již poslal rovných třicet milionů