Je den daňové svobody, Češi mohou začít vydělávat sami na sebe

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Češi od dneška nepracují pro stát, ale vydělávají sami na sebe. Pomyslný Den daňové svobody, který vyhlašuje Liberální institut, připadá letos na 10. června. Stát by měl mít teoreticky vybrané všechny daně. Daňoví poplatníci tak pracovali pro stát 160 dní. Loni trvalo naplnění státní pokladny o den déle.

„Den daňové svobody je ukazatelem toho, jak si stát v daném roce při utrácení našich daňových prostředků vede. Stát nemá žádné jiné peníze než ty, které vybere na daních, anebo ty, které si půjčí a my je budeme muset splatit spolu s úroky v budoucnu,“ uvedl pro Radiožurnál mluvčí centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod.

„Zlepšení o den oproti loňskému roku je „hozenou rukavicí“ pro novou vládu a výzvou pro ministra financí Andreje Babiše, aby řekl ano posunu Dne daňové svobody směrem k počátku roku,“ podotkl v této souvislosti ředitel Liberálního institutu Petr Koblovský.

Dny daňové svobodyDny daňové svobody | dendanovesvobody.cz

Existuje však více způsobů, jak Den daňové svobody vypočítat. Liberální institut vychází z metodiky, která je založená na porovnání veřejných výdajů státu s hrubým domácím produktem. Naopak podle metodiky společnosti Patria Finance připadne Den daňové svobody až na 23. června. Patria jej vypočítává z podílu celkových daňových příjmů vládního sektoru vůči čistému národnímu důchodu, jak vysvětlil hlavním ekonom společnosti David Marek.

Daňová svoboda ve světě? V Koreji už v dubnu, ve Finsku až v srpnu

Polští daňoví poplatníci mohli „slavit“ již 5. června. V sousedním Německu si daňoví poplatníci musejí počkat o tři dny déle než v Česku (do 13. června), v Maďarsku uvítají příchod daňové svobody až 28. června. Globálně nejlepšího výsledku a nejkratšího čekání opětovně dosáhli v Jižní Koreji, kde si letos připomněli Den daňové svobody již 22. dubna.

Z evropského kontinentu je daňově nejsvobodnější Švýcarsko (4. května). Ani letos nepřekvapí pořadí na opačném konci žebříčku – nejdéle si počkají daňoví poplatníci ve Finsku (3. srpna) a jen o 4 dny dříve přivítají daňovou svobodu v Dánsku (30. července). Občané těchto zemí jsou podstatně bohatší (měřeno výší HDP na obyvatele) než občané České republiky, a proto si mohou dovolit luxus vyšších veřejných výdajů.

Den daňové svobody
Je to den, který pomyslně rozděluje kalendářní rok na dvě části. V první části roku obrazně pracujeme jen na pokrytí veřejných výdajů, pokud sečteme veškeré výdaje a jejich výše odpovídá vytvořenému HDP od 1. ledna letošního roku do 10. června. V druhé části roku obrazně pracujeme jen pro vlastní spotřebu, na níž utratíme zbylou, naštěstí stále ještě větší část HDP. (Zdroj: FinExpert.cz)