Jen málo českých manažerek chce být nejvyšší ředitelkou, ukázal průzkum

Je pro manažery přínosné se vzdělávat - ano či ne?

Je pro manažery přínosné se vzdělávat - ano či ne?

Ambice českých manažerek dosáhnout nejvyšších vedoucích pozic jako jednatelka nebo ředitelka společnosti jsou ve srovnání s dalšími 24 zeměmi nejnižší. Alespoň podle průzkumu, který udělala globální personální společnost Hays mezi 11 500 zaměstnanci - specialisty.

Pouze tři procenta oslovených žen má ambici dosáhnout ve své kariéře role ředitelky společnosti nebo podobné. Mezi muži o takovou pozici usiluje v Česku 10 procent. Na pozici na úrovni ředitelky úseku či vedoucí regionální pobočky má podle průzkumu ambici 10 procent žen a 24 procent mužů.

„Je to odraz našeho prostředí,“ míní ředitel společnosti Hays Ladislav Kučera. „Diverzita je přitom firmami žádaná. Máme nedostatek žen ve vedoucích pozicích a stává se nám, že ženy nabízenou vysokou pozici odmítnou,“ dodává.

Podobně málo manažerek a ambicemi na nevyšší pozice jako u nás je podle průzkumu v Nizozemí (čtyři procenta), či Belgii (pět procent). Na druhé straně v Malajsii stojí o nejvyšší pozice 25 procent manažerek a v Kolumbii 22 procent.

Schopní lidé v kolektivu

Ve srovnání s jinými zeměmi je u nás přitom nejvíce zaměstnanců – specialistů přesvědčeno, že jsou v jejich kolektivu stejně schopní pracovníci stejně ohodnoceni bez ohledu na pohlaví. Celkem si to myslí 74 procent oslovených, z mužů 84 procent a z žen 63 procent. „To pro nás bylo překvapivé,“ říká Kučera. Na rovný přístup v odměňování nejméně věří ze zkoumaných zemí v Chile (49 procent) a USA (52 procent).

Podle dat Eurostat je přitom v Česku v rámci Evropy třetí nejvyšší rozdíl v hodinové mzdě zaměstnaných mužů a žen. Muži berou o 22 procent více než ženy. To je ovšem srovnání příjmů všech zaměstnanců, a je ovlivněno dlouhou rodičovskou dovolenou a nižším podílem žen na manažerských pozicích.

Také v tom, zda mají ženy a muži rovné pracovní příležitosti, jsou čeští specialisté a specialistky poměrně optimističtí. Věří v to 86 procent mužů a 55 procent žen. Vysoká poptávka po ženách do vyšších pozic je například v IT firmách. V těch je celkově velký nedostatek specialistů.

Návrat po mateřské: Těžký život matek manažerek?