Jen nalít peníze do zdravotnictví? To nestačí, varují odborníci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zatímco prezident lékařské komory Milan Kubek označuje podfinancování zdravotnictví za základní příčinu problémů resortu, experti oslovení deníkem E15 to vidí jinak. Volají po hlubších změnách. „Jestli se má zvýšit objem financí, je potřeba umět doložit, co se tím změní, a to nejen pro zdravotníky, ale i pro občany,“ říká Oldřich Šubrt, který vede akademii managementu ve zdravotnictví.

V tomto ohledu má podobný názor někdejší předák zdravotnických odborů Jiří Schlanger. „Ekonomika teď roste a to je správný čas investovat do změn, do inovací. Pokud vláda podlehne tlaku vše utratit, promarní příležitost,“ myslí si Schlanger.

Podle Šubrta jsou u nás relativně nadhodnocené přístroje nad platy. „Musí se změnit poměr mezi utrácením za technologie a za lidskou práci, všude na západ od nás je poměr opačný,“ míní Šubrt. Navýšení platů ale není vše. „Jsem pro, aby se zdravotníkům přidalo. Jediný výsledek pro systém ale bude zvýšení jeho neefektivity. Naše zdravotni ctví je efektivní jen proto, že je tak levná pracovní síla,“ říká Schlanger.

Vepřek: Zdravotnictví si více peněz zaslouží, navyšování platby za státní pojištěnce mu ale na kvalitě a efektivitě nepřidá

Záleží i na tom, odkud by do zdravotnictví peníze natekly. Zatímco kampaň lékařské komory volá po zvýšení plateb ze státního rozpočtu a odvodů na zdravotním pojištění, podle Pavla Vepřeka ze sdružení Občan by to mělo být jinak. „Zdravotnictví si více peněz zaslouží, navyšování platby za státní pojištěnce mu ale na kvalitě a efektivitě nepřidá,“ soudí Vepřek. „Ve chvíli, kdy máme zdravotnictví s nejvyšším podílem veřejných výdajů v EU, není jejich další navyšování tou správnou cestou,“ poznamenal. Nabízí úvahy o znovuzavedení poplatků a konkurenci pojišťoven.

I vedoucí organizace zastřešující chronické pacienty míní, že by se mělo ve zdravotnictví pracovat na hlubších změnách a uvažovat například o rušení nemocnic. „Požadavky lékařské komory ukazují, že tu nikdo nechce měnit zaběhlé problémy zdravotnictví, chtějí jen přidat více peněz. Ono to ale nemůže donekonečna fungovat stejně jako dnes,“ říká Jana Petrenko z Koalice pro zdraví.

Česká lékařská komora s podporou odborářů organizuje kampaň Zdravotnictví volá o pomoc. Žádají mimo jiné zvyšování platů o deset procent ročně, pravidelné zvyšování plateb státu do zdravotnictví, zjednodušení vzdělávání mladých lékařů. Zvažují před podzimními krajskými volbami na protest vyzvat lékaře, aby nedělali přesčasy. To by nemocnice ochromilo. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chce prosadit zvýšení plateb za státní pojištěnce, se kterým nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš.