Jsme nevinní, tvrdí manželé Kottovi

Obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová

Obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová Zdroj: CTK

Před Krajským soudem v Praze dnes skončily závěrečné řeči advokátů v kauze exposlance Davida Ratha obžalovaného s 10 lidmi z korupce. Následují obžalovaní, jako první mluvili manželé Kateřina a Petr Kottovi. Exšéfku kladenské nemocnice a bývalého náměstka krajských nemocnic označuje žalobce Petr Jirát za organizátory korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji a navrhl jim devět let vězení. Kottovi vinu odmítají, v obžalobě jsou prý nesrovnalosti.

Kott odmítl tvrzení obžaloby o dopředu domluvených veřejných zakázkách. „Chtěl bych na pravou míru uvést některé nesrovnalosti, které byly obsaženy v závěrečné řeči pana státního zástupce,“ uvedl. Jinak odkázal na závěrečnou řeč svého obhájce Tomáše Sokola, který pro něj žádal zproštění obžaloby. „Necítím se vinen ve smyslu obžaloby,“ dodal.

K řečnickému pultu pak přišla jeho manželka Kateřina, dříve Pancová. „Necítím se vina tím, co mi obžaloba klade za vinu,“ řekla soudu a shrnula svou dosavadní kariéru lékařky. Podle ní nebylo možné, aby zasahovala do řízení jiných nemocnic, ačkoliv kladenská byla na základě smlouvy nadřízena ostatním. O samostatnosti vedení nemocnic vypovídali podle Kottové před soudem všichni jejich ředitelé.

Nynější jednání se týká devíti obžalovaných, případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské soud projedná zvlášť. Závěrečné řeči začaly tento týden - v úterý a středu mluvil Jirát, který pak navrhl tresty od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky. Následovali advokáti obžalovaných, většina žádala zproštění obžaloby.

Obžalovaní mají ještě poslední slovo

Jednání bude pokračovat příští týden od úterý, kdy přednesou závěrečné řeči zbývající obžalovaní. Mají pak ještě právo na tzv. poslední slovo.

První na řadě bude podnikatelka ve stavebnictví Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci. Jirát pro ni žádá pozici spolupracující obviněné a tříletou podmínku. O samotném uznání pozice rozhodne soud při verdiktu. Její obhájce Vojtěch Veverka požádal soud o podmíněný trest o rok nižší.

Zmanipulované zakázky

Obžaloba se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech ve Středočeském kraji. Ovlivněné byly prý zakázky na opravu zámku Buštěhrad a gymnázia Hostivice a modernizaci několika krajských nemocnic. Mezi obžalovanými jsou kromě Kottových a Ratha zejména šéfové a manažeři firem.

Rath podle Jiráta věděl o machinacích coby hejtman kraje a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec to odmítá. Policie Ratha zadržela v květnu 2012 a soud ho pak poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Soud případ projednává od srpna téhož roku.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah v květnu 2012
Výběr hlavních událostí v případu Davida Ratha, který je spolu s dalšími obžalovaný z korupce (žalobce dnes soudu navrhl tresty pro část obžalovaných):
2012:
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.
15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním.
18. července - Policie doručila do Sněmovny žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.
7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott.
Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.
2014:
2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. V únoru 2015 přiznalo ministerstvo spravedlnosti Rathovi nárok na odškodnění.
17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:
9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.
5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního hlavního líčení, z něhož naopak ze zdravotních důvodů vyloučil Ratha.
4. března - Žalobce navrhl pro Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou) trest osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Pro Ivanu Salačovou navrhl žalobce podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovaný žádá dva až šest let vězení, nebo podmínky.