Jsme v jedné kajutě, pojďme spolupracovat, vyzval ODS šéf lidovců Výborný

29 kongres ODS: Vystoupení šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (18.1.2020)

29 kongres ODS: Vystoupení šéfa KDU-ČSL Marka Výborného (18.1.2020) Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

29 kongres ODS: Předseda strany Petr Fiala poslouchá projev (18.1.2020)
29. kongres ODS: Vystoupení šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové (18.1.2020)
29. kongres ODS: Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dostala od předsedy ODS Petra Fialy květinu (18.1.2020)
29 kongres ODS: Vystoupení šéfa STAN Víta Rakušana (18.1.2020)
5
Fotogalerie

Společný postup v letošních krajských a senátních volbách a hlavně spolupráci před volbami do Poslanecké sněmovny v příštím roce nabízejí ODS i nadále lidovci, TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Znovuzvolený předseda občanských demokratů Petr Fiala odhadl, že vzniknou koaliční bloky, které porazí ANO Andreje Babiše.

„Máme k sobě nejblíže. Jsme na jedné společné lodi české politiky, nebojím se říci, že jsme v jedné kajutě. Hájíme konzervativní hodnoty,“ prohlásil před více než pěti sty delegáty kongresu ODS v Praze šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Míní, že Babišův kabinet není schopen podívat se za horizont jednoho volebního období. „Chybí dlouhodobě udržitelná důchodová reforma nebo důležité kroky ve školství. Stejně jako vy chceme dosáhnout změny,“ řekl Výborný s tím, že přes ekonomický růst je zřejmé, že koaliční sestava ANO a ČSSD tolerovaná komunisty „projídá budoucnost našich dětí a rodin“.

Za nejbližší výzvu označil Výborný podzimní krajské a senátní volby. „Jsem rád, že jsme dohodli spolupráci v Ústeckém kraji, jednáme na Karlovarsku i jinde. Nebojme se vzájemně si podpořit silné osobnosti do Senátu, je to naše společná odpovědnost vůči Česku,“ dodal.

Na kongresu ODS vystoupili i lídři TOP 09 a STAN Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan. "Chceme-li realizovat náš program, musíme uspět nikoliv jeden na úkor druhého. Stojíme o další spolupráci postavenou na férovosti a vzájemném respektu,“ uvedla Pekarová Adamová s tím, že shodu s občanskými demokraty na ochraně klimatu nebo otázce přijetí eura neočekává.

"Musíme zbavit zemi agrosocialistické vlády opírající se o komunisty, která se řídí heslem Tahle země není pro mladý,“ parafrázovala název známého filmu bratří Coenů.

I podle Rakušana musí mít mladí lidé perspektivu a také kvalitní vzdělání, aby si dokázali vytvořit vlastní názor. „Pojďme vytvářet společnost, kde se bude svobodomyslným lidem dobře žít. Pojďme vrátit dobu do normálnosti a teprve pak si znovu konkurovat,“ řekl šéf STAN.   

Znovuzvolený předseda ODS Petr Fiala odhaduje, že do sněmovních voleb v příštím roce by mohli jít odpůrci ANO koncentrovaněji než minule. Kromě Pirátů, kteří chtějí i napřesrok kandidovat pouze pod svojí vlajkou, se tehdy ucházely o hlasy voličů ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN samostatně.

"Do Vánoc musí být jasno. Místo dnešních pěti stran demokratické politické opozice, by měly jít do voleb tři subjekty. Tento počet by byl dostatečný, aby hlasy středopravých voličů nepropadly,“ řekl Fiala.