Jurečka: Problémy ČEZu v Dukovanech by se měly řešit na koaliční radě

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Blazek Tomas

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby se tématika polostátního ČEZ pravidelně projednávala na koaliční radě. Důvodem je situace v Jaderné elektrárně Dukovany, kde je od 19. září kvůli problematickým kontrolám svarů v provozu pouze jeden blok ze čtyř. Kdyby šlo o podnik pod jeho velením, situaci by řešil radikálně, prohlásil.

Jurečkův rezort přichází odstávkou Dukovan měsíčně o 11 milionů korun. Jurečkův návrh podpořil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Právě přes ministerstvo financí drží stát ve společnosti majoritní většinu.

„Netroufnu si označit člověka (v ČEZ), ale kdyby v takové situaci byl státní podnik Lesy ČR, tak bych tu situaci řešil celkem radikálně,“ odpověděl ministr na dotaz, zda může označit pracovníka ČEZ, který je za nynější situaci zodpovědný. Ministr a první místopředseda lidovců má pocit, že vládní koalice dostatečně nevěnuje firmě ČEZ pozornost.

Babiš: Souhlasím s pravidelným jednání o ČEZu na koaliční radě za účasti vedení společnosti

„Souhlasím s pravidelným jednání o ČEZu na koaliční radě za účasti vedení společnosti,“ souhlasil Babiš. Podle něho je vliv zástupců státu, které do dozorčí rady ČEZ nominovala koalice, na management společnosti minimální.

Naopak předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes řekl, že příliš nechápe, co chce vláda na případných koaličních radách v otázce ČEZ řešit. „Stát jako hlavní akcionář má přece své zástupce v dozorčí radě společnosti,“ uvedl. Vláda a parlament mají ale samozřejmě na podobný krok plné právo, dodal.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové, která v minulých dnech ČEZ za situaci v Dukovanech několikrát kritizovala, je však v pořádku, aby se společností ČEZ zabývala koaliční rada. „Podle mého osobního názoru je to v pořádku. Stát je majoritní vlastník, tak ať uplatňuje svá práva. Nejde o bezpečnost, jde o velké ekonomické ztráty,“ uvedla.

Dva gigawatty výkonu

Elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývá zhruba pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Kontroly svarů tam byly zahájeny z toho důvodu, že při prověrce dokumentace byly zjištěny jejich nekvalitní rentgenové snímky. V Dukovanech je kvůli tomu od 19. září v provozu jen jeden ze čtyř jaderných bloků. Termíny zprovoznění bloků podle dřívějšího vyjádření mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka zatím stanoveny nebyly.

Státní podnik Povodí Moravy podle Jurečky každý měsíc, kdy jsou Dukovany odstavené, přijde o 11 milionů korun. Peníze by jinak dostávaly za využívání vody na chlazení elektrárny. Podle Jurečky jde o problém, neboť podnik peníze potřebuje na investice i provozní náklady.

Firma ČEZ chce, aby okolnosti provedení nekvalitních kontrol svarů v Jaderné elektrárně Dukovany prověřila policie. Podnět k prošetření podala předminulý týden Okresnímu státnímu zastupitelství v Třebíči, které ho má předat policii. Policie by pak měla v této věci zahájit trestní řízení. Podání trestního oznámení kvůli Dukovanům nejdříve nevyloučila i Drábová. Ta ovšem doplnila, že SÚJB o jeho podání neuvažuje. „Ve chvíli, kdy ho podal ČEZ, tak už nemáme důvod ho podat. Kdyby ho nepodal nikdo, tak bychom se cítili povinni to učinit,“ dodala.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Za devět měsíců letošního roku vykázal ČEZ čistý zisk 16,6 miliardy korun, což je meziroční pokles o tři miliardy korun. Tržby firmy stouply o 3,5 miliardy na 150,6 miliardy korun.