Kalousek: Brusel proplatí dotace i bez služebního zákona

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Opozice se dnes přela ve Sněmovně s koalici kvůli služebnímu zákonu. Předseda klubu opozičních TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek předčítal poslancům poznámky Evropské komise k vládní normě. Vyplývá z nich podle něho mimo jiné to, že komise přijetím zákona nepodmiňuje čerpání evropských dotací, jak tvrdí někteří vládní představitelé.

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) ale uvedla, že komise trvá na účinnosti zákona od ledna. Normu obhajoval i ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), taky ale řekl, že dokument přednesený Kalouskem je oficiálním stanoviskem komise, které obdržel teprve dnes dopoledne.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů vinil ze lži ty vládní činitele, kteří se zákonem spojují čerpání evropských fondů. „Činíme tak s plnou vahou odpovědnosti, aby byla odblokována bariéra v čerpání evropských fondů pro léta 2014 až 2020,“ řekla ale Jourová. „Je naprosto zjevné, že tento kategorický požadavek ze strany Evropské komise tady je,“ dodal Dienstbier.

Kdo je lhář?

Toho Kalousek obvinil ze lži také kvůli tomu, že ministr tvrdí, že dopis s výtkami EK k zákonu o státní službě obdržel dnes. Měl ho prý již koncem června. „Pan ministr Dienstbier lhal, ty připomínky má od 28. června,“ prohlásil místopředseda TOP 09 na tiskové konferenci. „Ty připomínky tajil před svými spolustraníky, před veřejností, před Poslaneckou sněmovnou. Pan Dienstbier lže ráno, v poledne i večer.“

Ministr to ale odmítl a tvrdil, že dokument obdržel až dnes dopoledne. Dříve měl prý jen pracovní verzi unijních připomínek. K jednotlivým bodům podle něj vláda připraví pro komisi podrobný komentář. Na kvalitu zákona podle něj komise klade důraz, ale zároveň požaduje jeho účinnost od ledna příštího roku.

Dokument komise citovaný Kalouskem je poměrně obsáhlý. Komise sice vítá plánovanou účinnost předlohy od ledna příštího roku, uvádí ale taky, že „rychlost by nikdy neměla být na úkor kvality předpisu“. Píše, že do působnosti zákona by měly spadat všechny orgány státní služby bez ohledu na jejich právní postavení a případné výjimky by měly být zdůvodněny.

Komise se dále zasazuje o to, aby systém odměňování činil veřejnou správu atraktivní pro mladé lidi, a pozastavuje se nad určitou uzavřeností státní správy pro nové zaměstnance. Podotýká taky, že výběr všech manažerů na úřadech má být v pravomoci generálního ředitele státní služby, který bude jmenován politicky vládou. Státní tajemníci pak mají jmenovat ostatní vedoucí úředníky. „Takže otázka politického vlivu ve veřejné správě není řešena prostřednictvím zákona, nýbrž kaskádovým efektem,“ četl z dokumentu Kalousek.

Dienstbier se podivil nad tím, že Kalousek už měl překlad stanoviska. Nesvědčí to podle něho o kvalitě služby Evropské komise. Jourová zdůraznila, že se vláda nesnažila připravit zákon, který by vyhovoval Bruselu. „Jsme svébytný členský stát,“ řekla.

Pravicová opozice tvrdí, že nynější koalice si chce zákonem „zabetonovat“ ve státní správě své lidí. Kalousek dnes hovořil o „ohrožení demokratického charakteru státu“. Pokud koalice „protlačí paskvil“, opozice jej, až bude mít sílu, změní, což znamená nestabilitu, dodal. Vláda o normě tvrdí, že státní správu odpolitizuje a zkvalitní.

Opoziční TOP 09 a Starostové a ODS hrozí při schvalování zákona, jenž je nyní ve druhém čtení, obstrukcemi. „Za předpokladu, že vládní koalice si nebude přát seriózní jednání a nebude si přát dohodu, dovolte, abychom vás upozornili, že nemáte šanci tento zákon schválit,“ uvedl Kalousek.

Služební zákon platí v Česku od roku 2002. Jeho podstatné části ale dosud nenabyly účinnosti. Nynější vládní předloha je celkovou novelou původní normy.