Kalousek chce zdanit pojišťovny, moc z nich ale zřejmě nevymáčkne

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Pokud koalice myslí vážně plán uvalit kvůli příjmům státního rozpočtu sektorovou daň na pojišťovny, výnos asi nebude kdovíjak lukrativní. Jestliže by vláda chtěla získat peníze na dodatečném zdanění zisku pojišťoven, musela by se jejich daň z příjmu drakonicky zvýšit o desítky procent.

Ministerstvo financí uvedlo, že sektorová daň by mohla vynést státu jednotky miliard korun. České pojišťovny jako celek loni vydělaly kolem deseti miliard. Pro srovnání, banky by byly lukrativnější objekt – jako celek loni vydělaly 63,8 miliardy korun. Mluvčí rezortu financí Ondřej Jakob ale říká, že jiných sektorů se úvahy o dalším zdanění netýkají.

Pojistný trh loni do konce třetího čtvrtletí meziročně stagnoval. Vydělal zhruba devět miliard korun, což je podobný výsledek jako předloni, kde ani poslední kvartál peníze navíc nepřinesl. Vývoj předepsaného pojistného loni stagnoval za celý rok na 122 miliardách korun.

Pojišťovny s daní nesouhlasí. „Pokud bude pojišťovnictví zdaňováno, bude se dusit, nebude se rozvíjet. Zahraniční pojišťovny zde navíc mohou působit jako pobočky, takže peníze by tekly do jiných států EU,“ řekl šéf České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. „Jakékoli další odvody mohou mít při dnešní silné konkurenci vliv na stabilitu celého pojistného trhu i na konečného spotřebitele,“ dodal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Podle Jakoba má rezort financí pracovat na přípravě nové daně pro pojišťovny tak, aby byla účinná od ledna 2015. Je to podle něj výsledek koaličních dohod. „Zda bude návrh předložen, záleží na politickém rozhodnutí,“ dodal. ČNB se podle člena bankovní rady Lubomíra Lízala chystanou daní nezabývala – respektuje kompetence rezortu financí, který tvoří daňovou politiku.

Jak hospodaří pojišťovnyJak hospodaří pojišťovny

Více peněz z pojišťoven by se mohlo státu podařit získat způsobem, že by daň uvalil formou nepřímé daně na předepsané pojistné. Na tomto principu má fungovat jiná daň pro pojišťovny, která nyní prošla do závěrečného čtení v Poslanecké sněmovně – povinné ručení se má zdanit třemi procenty, výnos má jít na financování hasičů. Kdyby stát uvalil další dodatečné daně na předepsané pojistné, daňovou tíži neponesou pojišťovny, ale majitelé pojistek. Princip by byl stejný jako třeba u DPH.

Podobné nepřímé daně z vybraného pojistného jsou podle aktuální statistiky Insurance Europe v Evropské unii zcela obvyklé, často dosahují i desítek procent. Jejich výnos jde také často na krytí škod z požárů, autonehod, také povodní a jiných katastrof.

Z celé EU tyto pojišťovací daně nemají jen Česko, Estonsko, Lotyšsko, Norsko. Bulharsko zavedlo novou dvouprocentní daň z pojistek přede dvěma lety, Nizozemsko dokonce dvacetiprocentní z některých druhů pojištění letos. Na Slovensku jde na hasiče osmiprocentní daň z povinného ručení.