Kalousek otočil, vyšší daň pro bohaté nebude

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Eduard Erben

Ministr financí Miroslav Kalousek popřel, že by uvažoval o vyšší dani pro bohaté. Podle vyjádření pro Český rozhlas (ČRo) tato diskuse kvůli postoji Věcí veřejných skončila. Zprávu o možném "obchodu" mezi vládou a VV dnes přinesly Hospodářské noviny (HN). Kalousek prý slíbil návrat k diskuzi o vyšší dani pro bohaté výměnou za souhlas VV s devatenáctiprocentní DPH. Předseda VV Radek John údajně další jednání o výši DPH nevyloučil. Jeho strana však zvýšení DPH odmítá.

„Já ani nic takového udělat nechci. Já jsem pouze říkal, že při diskusi o DPH, v zájmu rychlejší konsolidace rozpočtu, jsem byl ochoten přistoupit na to, že po přechodnou dobu nějakým instrumentem by byla o něco vyšší progrese,“ řekl Kalousek Radiožurnálu. „Nicméně ta diskuse skončila, Věci Veřejné odmítly 19procentní sazbu k 1. lednu 2012 a já samozřejmě nehodlám navrhovat nic jiného,“ dodal ministr financí.

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny připustil, že by Nečasova vláda mohla více zdanit lidi s vyššími příjmy. V rozhovoru pro HN ministr financí řekl, že za souhlas Věcí veřejných s DPH ve výši 19 procent je ochoten zavést vyšší daňovou progresi. Vyhověl by tak nejmenší koaliční straně v požadavku, který on i ODS dosud označovali za levicový.

Deník Dnes přitom přišel s informací, že předseda VV Radek John je o sjednocení DPH na 19 procentech už od příštího roku ještě ochotný debatovat, byť s tím zdaleka ne všichni poslanci VV souhlasili. Podle Johna mělo být reciproční podmínkou zavedení nového daňového pásma pro lidi s příjmy od 90 tisíc korun, zvýšení daně firmám o jeden procentní bod a zhoršující se situace v zemích platících eurem.

VV se ohradily proti tvrzení, že chtějí jednat o devatenáctiprocentní dani

I přesto, že Radek John hovořil o možnosti dalšího jednání, Věci veřejné v dnešním prohlášení pro média ale DPH ve výši 19 procent jednoznačně odmítly. „Za současné ekonomické situace v naší zemi není nutné přistupovat k takovémuto opatření, u něhož hrozí, že podváže ekonomický růst,“ stojí v něm. O vyšší DPH prý není možné uvažovat, dokud nebude jisté, že ještě nejde uspořit na straně státu.

„Ohrazujeme se proti tendencím obvinit Věci veřejné z kalkulu vyměnit devatenáctiprocentní DPH za navýšení rozpočtu ministerstva dopravy,“ stojí dále v prohlášení. Podobné spekulace jsou prý tendenční a manipulativní, protože rozpočet resortu dopravy s debatou o výši DPH nijak nesouvisí.

Strana si prý nedovede představit zvyšování nepřímých dání bez zdanění hazardu, auditu daňových výjimek, zavedení progrese vysokopříjmových skupin či zvýšení korporátní daně. VV připomněly i možnost zdanění prostituce či dlouhodobě navrhovanou daňovou amnestii. „Při rozhodování o státním rozpočtu považujeme za bezpodmínečně nutné pracovat na základě reálných a detailních podkladů z dílny ministerstva financí, které bohužel nejsou doposud stále k dispozici,“ uvedla ve svém vyjádření.

Vláda měla ve středu dvě varianty výdajových rámců státního rozpočtu pro rok 2012 s výhledem na další dva roky. První počítala s tím, že rozpočtový schodek bude v příštím roce 95 miliard korun, ministerstvo dopravy dostane peníze tak, jak mělo před rokem slíbeno a DPH se sjednotí na 19 procentech.

Kabinet ale nakonec schválil verzi označenou číslem dvě, která je plně v souladu s červnovým koaličním dodatkem ke koaliční smlouvě. DPH podle ní bude příští rok ve dvou sazbách, základní 20procentní a snížené, která z letošních deseti stoupne na 14 procent. V roce 2013 zakotví obě sazby na společné hranici 17,5 procenta. Rozpočtový deficit bude v tomto případě 105 miliard korun.