Kalousek: Tato vláda se stala vládou cílené, naplánované korupce

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Anna Vackova/E15

Vrcholem nemravného počínání je podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska to, že dnes vládní poslanci ve Sněmovně odmítli pozměňovací návrh, který zakazuje, aby se o veřejné zakázky ucházely firmy členů vlády. ČSSD nejprve tvrdila, že návrh podpoří, dnes ráno své stanovisko změnila s tím, že problém chce řešit v zákoně o střetu zájmů. Ke schválení pozměňovacího návrhu, který podal poslanec TOP 09 Martin Plíšek, chybělo ve Sněmovně pět hlasů.

„Hlasováním o tomto návrhu, chováním se při tomto návrhu tato vláda dosáhla vrcholu nemravného počínání,“ řekl Kalousek novinářům. „Tato vláda se stala vládou systémové, cílené, naplánované korupce,“ dodal.

Změna, kterou do zákona o veřejných zakázkách navrhoval Plíšek, byla podle kritiků zaměřená především na to, aby se o veřejné zakázky nemohly hlásit firmy, které vlastní vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Když ČSSD v průběhu týdne mluvila o tom, že by návrh podpořila, strhla se kvůli tomu koaliční rozepře. Babiš dokonce prohlásil, že vládní spojenectví se sociální demokracií a lidovci dál nemá smysl.

Podle Plíška se při hlasování ukázalo, že ministr financí a předseda ANO Babiš má v plénu své spojence. „Kdyby se všechny poslanecké kluby jednotně zachovaly tak, jak slíbily, tak ten návrh projde,“ konstatoval po ukončení schůze Plíšek. „Je vidět, že Andrej Babiš má ve Sněmovně více spojenců, než se zdálo,“ podotkl.

Z koaličních stran hlasovali pro návrh TOP 09 většinově poslanci KDU-ČSL, jak dopředu oznámili. Nepodpořili jej vedle poslanců ČSSD a ANO nezařazení poslanci a většina klubu opozičního Úsvitu. Z klubu TOP 09 a Starostů byl proti Karel Tureček. Pro omezení hlasovali vedle poslanců TOP 09 a ODS hlavně komunisté, jen tři z 32 se hlasování zdrželi.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek litoval toho, že se debata o důležitém zákonu omezila na spor o Babišův střet zájmů. „Předpokládám, že ti, co mají v hlavě normální rozum a přemýšlí a uznávají mezinárodní právo, jsou si vědomi, že nelze omezit někoho ve veřejných zakázkách jenom proto, že vlastní nějakou firmu,“ poznamenal. O zákoně jako celku, který poslanci kvůli obsáhlé debatě nestihli schválit, by se podle něj mohlo hlasovat příští týden ve středu.

Lidovci hlasovali pro

Z lidoveckých řad hlasovali pro Plíškův návrh téměř všichni poslanci. Zdržel se předseda strany a vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman. „Já jsem na klubu všechny poslance vyzval, aby hlasovali pro. Byl bych radši, kdybychom byli úplně stoprocentní,“ řekl předseda poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Jiří Mihola. Dodal však, že poslanci mají právo na výhradu svědomí.

Nejpočetnější opoziční poslanecký klub komunistů neměl pro hlasování závazný pokyn. Návrh nedpodpořili tři členové KSČM, hlasování se zdrželi. Místopředseda strany Jiří Dolejš je přesvědčen o tom, že komunisté tak dokázali, že podle nich oligarchie do české politiky nepatří. „Pokud chybělo pět hlasů, tak je třeba je hledat jinde,“ dodal.

Předseda ODS Petr Fiala už dříve směřoval kritiku na sociální demokraty a premiéra, kteří svůj postoj k návrhu změnili až dnes na jednání poslaneckého klubu. „ČSSD přitom dříve avizovala, že návrhy na omezení podnikání členů vlády budou mít podporu sociální demokracie. Je k pláči, že slovo předsedy vlády nemá žádnou hodnotu,“ uvedl Fiala.