Kalousek vrací úder. Chce prošetřit tvrzení, že vyhrožoval vyšetřovateli

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podává podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů kvůli tvrzení, že údajně telefonicky vyhrožoval vyšetřovateli případu nákupu letounů CASA.

Kalousek podle informací v tisku vyšetřovateli řekl, že „u policie skončil“. Kalousek uvádí, že jde o pomluvu a nepravdivé tvrzení. Již dříve sice potvrdil, že s vyšetřovatelem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu ale odmítl.

„V minulém týdnu jsem byl osočen a skandalizován nepravdivým tvrzením, že jsem měl telefonicky vyhrožovat vyšetřovateli případu CASA. Po zvážení všech okolností jsem dospěl k názoru, že nestačí tuto pomluvu pouze verbálně odmítnout,“ uvedl Kalousek. Proto podává podnět inspekci, aby zjistila, jak toto tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost.

„Pevně doufám, že existuje i autentická a nesestříhaná nahrávka předmětného rozhovoru,“ stojí v Kalouskově prohlášení. Zjistit, kdo informoval média, podle něj nemůže být příliš složité, protože o telefonátu byl kromě něj informován jen vyšetřovatel a dozorový státní zástupce. „Mně nebylo známo, že vyšetřovatel vyrobil jakýsi záznam a předal ho státnímu zástupci, já jsem to tedy zjevně být nemohl. V úvahu proto připadají pouze vyšetřovatel a dozorový státní zástupce,“ uvedl Kalousek.

Ministr financí je přesvědčen, že únik informace o údajném nátlaku do médií měl jediný cíl, a to odvést pozornost od připomínek odborného stanoviska ministerstva financí zpracovaného pro sněmovní mandátový a imunitní výbor. Tyto připomínky podle Kalouska vyvracejí údajně nesmyslnou konstrukci obvinění v případu CASA.

Vyšetřovatelé tohoto případu již v červnu požádali sněmovnu o vydání místopředsedkyně sněmovny a Kalouskovy stranické kolegyně Vlasty Parkanové. Touto žádostí se zabývá právě mandátový a imunitní výbor. Parkanová v době rozhodování vlády o nákupu těchto strojů působila jako ministryně obrany. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila. Uvádí, že se takový čin vůbec stát nemohl.