Kalousek: Že mám podíl na ProMoPro? Nesmysl

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek

Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek se včera ostře distancoval od nařčení, že v roce 2009 pomáhal tehdejšímu vicepremiérovi Alexandru Vondrovi shánět dodatečných 370 milionů korun na služby související s českým předsednictvím Evropské unii. Peníze inkasovala firma ProMoPro a její subdodavatelé, část z nich skončila na podezřelých zahraničních účtech.

S informací přišla začátkem týdne Česká televize. Kalousek tvrdí, že odvysílala účelově sestříhanou reportáž. „Reportéři by si měli přečíst zákon o rozpočtových pravidlech,“ odmítl spoluodpovědnost za pochybně utracené stamiliony. Ten je nejhlasitějším kritikem současného šéfa rezortu obrany Vondry, kauzu ProMoPro označil za „nestandardní zlodějnu“. se k novým zjištěním odmítl vyjádřit.

„Ministr financí samozřejmě navrhuje do vlády pro každého ministra nějaké objemy prostředků. Nicméně za to, že s těmi prostředky bude nakládáno s péčí řádného hospodáře, podle zákona odpovídá právě každý ministr jako správce své rozpočtové kapitoly, stejně jako za stanovení objemu prostředků,“ vysvětlil Kalousek.

Vondra si přes 370 milionů korun vyžádal týden poté, co byla tehdejší vládě uprostřed evropského předsednictví vyslovena nedůvěra. Tyto prostředky ve státní rozpočtové rezervě nalezl a Vondrovi přidělil právě Kalousek. „Návrh navýšit rozpočet Úřadu vlády pro přípravu a zajištění výkonu předsednictví byl předložen tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem a vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou. Pro členy vlády, kteří se na přímé organizaci předsednictví nepodíleli, bylo rozhodující jejich stanovisko,“ uvedl k tomu premiér Petr Nečas.

Kalousek se hájí slovy, že předsednictví bylo prvořadou prioritou, a proto podle svých slov musel vládě garantovat, že peníze v rozpočtové rezervě budou. „Ale rozhodně jsem negarantoval – a ani nemohl, neměl jsem na to zákonnou pravomoc – že s těmi prostředky bude nakládáno efektivně,“ konstatoval Kalousek.
Česká televize zároveň zveřejnila výsledky auditu smluvních vztahů mezi Úřadem vlády a firmou ProMoPro. Vedle rizika neefektivního vynakládání prostředků neobsahuje rámcová smlouva maximální cenu. Podle auditorů proto nemohl mít „objednavatel řádovou představu o nákladech, které z této smlouvy vyplynou, z vypracovaných a předložených studií navíc nevyplývá rozsah ani forma a druh prací.“

Kauza ProMoPro

Firma ProMoPro získala na dodávkách služeb souvisejících s českým předsednictvím EU od ledna do prosince 2009 od vlády 525 milionů korun. Smlouvu podepsal tehdejší šéf Úřadu vlády Jan Novák. Podle šetření ministerstva financí skončilo zhruba 135 milionů korun v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Policie také šetří čtyřicet milionů korun, které měly jít z předsednických peněz na soukromé účty majitelů firmy ProMoPro.